Resmål/London /Sevärdheter /Speakers Corner

Speakers Corner i London

I det nordöstra hörnet av Hyde Park ligger en av Londons mest kända platser, även om det till vardags är en ganska händelsefattig plats. Men under söndagar kan besökare verkligen få se yttrandefriheten i sitt esse, så som det har gjorts under årtionden på just denna plats.

I hörnet av Hyde Park

I ett stenbelagd hörn av Hyde Park nära Marle Arch har vanliga människor under nästan 150 år fått ställa sig på en förtöjd stol eller låda och använt sin yttrandefrihet här på Speakers Corner. Den helt unika möjligheten har genom åren använts av stora, välkända personligheter, lokala politiker och vanliga människor. Varje söndagmorgon kan alla som vill komma och öppna sina hjärtan - eller bara lyssna på andra - göra detta.

Bakgrunden till Speakers Corner hittas 150 år tillbaka i tiden. År 1855 uppstod offentliga upplopp över en lag som stiftades som skulle förbjuda alla handlare på söndagar, och under 1860-talet gjordes det flera demonstrationer där Hyde Park användes som samlingsplats. Och som en följd av stor efterfrågan på demokratiska reformer och rätten för alla att tala, bestämdes det år 1872 att offentliga möten skulle vara tillåtna på Speakers Corner. Sedan dess har hörnet varit en plats för offentliga tal och debatter, även många demonstrationer brukar av traditionella skäl ha sin utgångspunkt här.

Många berömda personer har talat genom tiderna

Många kända personligheter har talat till Londons invånare från Speakers Corner. Dessa inkluderar George Orwell, Vladimir Lenin, William Morris och Karl Marx. Även om Speakers Corner ses som en plats där alla med något på hjärtat kan dyka upp oanmälda och prata, sker emellertid i praktiken flesta tal och demonstrationer under relativt ordnade förhållanden.

I andra delar av världen kan man också hitta ställen där Speakers Corner har replikerats, till exempel i Singapore, Sydney och Amsterdam.

Karta till Speakers Corner

Klicka här för att se en karta till Speakers Corner, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Speakers Corner.

Relaterade artiklar om London

Andra sevärdheter i London

Big BenBuckingham PalaceHMS BelfastLondon EyePiccadilly CircusTower BridgeTower of LondonWestminister Abbey

Andra läsvärda artiklar

Parker Att göra Museum Shopping Turistinfo