Resmål/London /Museum /Tate Modern

Tate Modern i London

Tate Modern öppnade i maj 2000 och är Englands nya nationella museum för modern internationell konst. Både Picasso, Rothko, Matisse, Dali, Warhole och Muck finns representerade, men även målningar av nyare artister kan avnjutas här.

Museet ligger i det tidigare Bankside-kraftverket vid Themsen. Det finns utställningar från de mest betydande konstnärerna från 1900-talet, och är inte bara Englands största samling av modern konst utan också en av Europas bästa av sitt slag. Bland Picasso och Warhole finns nya konstnärer som till exempel Rebecca Horn och Steve McQueen.

Fyra huvudavdelningar

Tate Modern är uppdelad i fyra huvuddelar: surrealism, minimalism, efterkrigsinnovationer och de tre sammanhängande stilarna av kubism, futurism och vorticism. Samlingarna spänner över stora verk av Picasso och Matisse till en bred samling samtidskonst från 1980-talet och framåt. Museet har en imponerande samling av surrealism med målningar av bland annat Dali, Miró och Ernst. Inom abstrakt expressionism kan man se några av Pollocks och Rothkos största verk. Rothko fick även sitt eget Tate Rothko-rum. Dessutom erbjuder museet en bred samling popkonst av bland annat Lichtenstein och Warhole. Förutom de permanenta utställningarna finns det regelbundna specialutställningar som kan upplevas i den spektakulära 7-vånings tubhallen som går längs hela byggnaden. Från oktober till mars finns det särskilda utställningar av samtidskonst.

Tate Modern i London

Flera sätt att bli guidad på

För den som vill ha en guidad rundtur i museet är det möjligt att hyra en personlig guide genom de olika epokerna. Efter att ha promenerat runt bland all modern och samtida konst kan man behöva en förfriskning, vilket kan uppfyllas i museets restaurang och bar i det 99 meter höga tornet, varifrån det finns en vacker utsikt över staden och Themsen.

Närmsta tunnelbanestation är Southwark.

Officiell hemsida: Tate Modern i London

Karta till Tate Modern

Klicka här för att se en karta till Tate Modern, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Tate Modern.

Relaterade artiklar om London

Andra museum i London

Madame TussaudsNational GallerySherlock Holmes MuseumSigmund Freud MuseumTate Britain

Andra läsvärda artiklar

Sevärdheter Att göra Parker Shopping Turistinfo