Resmål/Norge

Norge med sina fjäll och fjordar

Norge är ett land som är fyllt av vackra fjordar och magnifika berg. Detta avlånga land har en enormt rik natur, och inte minst en fantastisk närhet till havet, vilket även har format dess historia. Havet har på flera olika sätt gett landet dess rikedom. Fiskenäringen och inte minst oljan har sett till att Norge är ett av de rikaste länderna i världen rent ekonomiskt, inte bara på naturupplevelser.

Avlångt land med fantastisk natur

Norge är ett extremt avlångt land, och en stor del av Norge ligger faktiskt ovanför polcirkeln. Utmed kusten kan man följa Hurtigruten, vilket är en fantastisk resa längs Norges fjordar. På en resa på havet kan man se valar, sälar och späckhuggare som slår sina enorma stjärtfenor genom havsytan. Till de större fjordarna räknas bland andra Geirangerfjorden, Hardangerfjord, Nordfjord och Tysfjord. Utmed kusten ligger också många mysiga fiskebyar och städer såsom Bergen, Trondheim och Tromsö.

I norr vetter Norge mot Barents Hav och Ryssland, och norr om fastlandet ligger Svalbard med Spetsbergen och Nordkap, vilket är Europas nordligaste punkt. På Svalbard och Nordkap är naturen mycket karg och temperaturen är mycket låg, klimatet är subarktiskt. Här bedrivs dock avancerad forskning, och här kan man också se det fantastiska arktiska djurlivet. I norra Norge lyses ofta vinternätterna upp av ett fantastiskt skådespel, norrskenet.

Geirangerfjorden

Höga berg och djupa dalar

I inlandet tornar bergen upp nästan överallt, och här hittar man den högsta toppen Galdhöpiggen. I bergen kan man uppleva en fantastisk natur och mycket bra skidåkning, bland annat i Hafjell, Hemsedal, Trysil och Geilo som har blivit populära turistmål både under vinter- och sommartid. Norrmännen är mycket stolta och värnar om sin fantastiska natur. Nationalsporten i Norge är att gå på tur. Det gör man bäst till skidor, och på de flesta håll i landet finns utmärkta turleder där man kan skida och njuta av naturen.

I de södra delarna av Norge hittar man landets livliga huvudstad Oslo, belägen i en lugn fjord omgiven av enorma orörda skogar. Oslo är både landets kulturhuvudstad och ekonomiska centrum, här finns också det norska kungahuset.

Brokig nutidshistoria under Andra världskriget

Norge blev självständigt år 1905, men var ockuperat av tyskarna under andra världskriget. De har valt att stå utanför EU-samarbetet, men har ändå en tät koppling till EU inte minst genom grannlandet Sverige. I Norge firar man sin nationaldag med pompa och ståt, varje år den 17 maj. När det kommer till språk finns det två typer av norska: bokmål och nynorsk. Bokmål är det som talas mest, men båda språken har samma officiella status.

Södra Norge har ett svalt klimat som håller värmen mycket tack vare golfströmmen. Sommarsäsongen är kort men intensiv. Det går tåg utmed kusten i Norge, och bilvägarna är mycket väl underhållna om än lite smala och ibland slingriga. Norge är ett ganska dyrt land att semestra i.

Turistinformation Norge

Artiklar om städer i Norge

BergenOslo

Andra artiklar om Norge

Shopping i Norge Norges klimat