Resmål/Japan

Japan - Samurajernas land och rike

Japan, soluppgångens land som på japanska heter Nippon-koku och som ofta ses som ledande inom bland annat teknik och ekonomi. Japan som land är ett fantastiskt örike i östra Asien som ligger i den västra delen av Stilla havet, och totalt består av fler än tre tusen öar. Japans närmsta grannländer är Ryssland, Nord- och Sydkorea samt Kina.

Bra att veta om Japan

Behöver man visum till Japan?

Svenskar (samt Europeiska medborgare rent generellt) behöver i regel inte ansöka om något visum för att kunna besöka Japan. Det går att stanna i 90 dagar utan visum. Om du ändå skulle behöva ett visum är det lättast att kontakta den japanska ambassaden i Stockholm. Visum är kostnadsfritt och brukar vara lätt att få.

Vilken inreserutin gäller vid resa till Japan?

Från och med den 20 november 2007 har Japan infört nya rutiner vid inresor till Japan. Alla som vill in i landet måste låta läsa av fingeravtryck och fotograferas (ansiktet). En assistent på flygplatsen eller hamnen kommer också att ställa ett antal frågor, som man måste kunna svara på. Den som inte går med på dessa rutiner kommer inte att släppas in i Japan, och ombeds att omedelbart lämna landet. Vissa undantag från dessa rutiner finns, men de gäller då främst diplomater och regeringsfolk.

Den välkända krypkorsningen Shibuya Crossing i Tokyo.

Den välkända krypkorsningen Shibuya Crossing i Tokyo, där bilar stannas från alla håll och hela korsningen fylls av människor som skall gå över gatan.

Behöver man vaccinera sig vid resa till Japan?

Besökare från Europa behöver i regel inte vaccinera sig inför sin resa till Japan. Med undantag om man skall besöka den sydliga ögruppen Okinawa, där det kan vara klokt att vaccinera sig mot Japansk encefalit (även om det inte är obligatoriskt). Det bästa är att tala med en vaccinationsbyrå, då rekommendationerna hänger lite på vilken årstid man reser.

Hur fungerar apotek i Japan?

Japanska apotek har ungefär samma sortiment som det man kan finna i amerikanska drugstores. Apotek finns i alla städer och brukar vara mycket lätta att hitta, och har dessutom ofta öppet dygnet runt. Apotek säljer även många andra saker utöver rena apoteksvaror, såsom t.ex. lättare snacks och kylda drycker (även öl).

Måste man lämna dricks i Japan?

I Japan lämnar man inte dricks, japaner förväntar sig inte heller att få någon dricks av turister. Man betalar helt enkelt den summa som står på notan, likaså när man åker taxi så betalar man den summa som står på taxametern.

Vilken valuta används i Japan?

Japans valuta heter Yen, och uttalas samma i både singular och plural, dvs. en yen och flera yen. Förkortningen för japansk yen är JPY, och den har även en egen symbol precis som dollar och pund: ¥. Japansk yen är världens tredje mest handlade valuta, efter den amerikanska dollarn och den europeiska euron. Mynt finns i valörerna: ¥1, ¥5, ¥10, ¥50, ¥100 och ¥500. Sedlar finns i valörerna: ¥1 000, ¥2 000, ¥5 000 och ¥10 000. Här kan du hitta aktuell valutakurs för japansk yen.

Japans ekonomi

Japan är ett av världens rikaste länder. Sett till nominell BNP är Japan världens näst största ekonomi, näst efter USA. Japan är med andra ord större än Tyskland, Kina, Storbritannien och Frankrike. Japan är därför också medlem av G8-gruppen (de åtta rikaste länderna i världen). Japan är världens fjärde största exportland och världens sjätte största importland, samt har den femte största försvarsbudgeten i världen.

Städer i Japan

I Japan finns hela tolv städer som har över en miljon invånare, och ytterligare 16 städer som har över en halv miljon invånare. Tokyo är Japans största stad med ca. 14 miljoner invånare (beroende på hur man räknar), följt av Yokohama och Osaka.

Snabba fakta om Japan

Artiklar om städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar