Resmål/London /Museum /National Gallery

National Gallery i London

Da Vinci, Michelangelo, Van Gogh och Rembrandt. Dessa stora konstnärer och många fler kan upplevas på British National Museum - National Gallery - som har en av Europas största och finaste konstsamlingar.

National Gallery ligger strax utanför Trafalgar Square och rymmer över 2 300 verk från 1250 till 1900. Verken är indelade i fyra sektioner, var och en fokuserar på sin egen tid: 1250-1500, 1500-1600, 1600-1700 och 1700-1900. Den första eran ligger i den senaste konstruktionen Sainbury Wing. Här hittar du bland annat Botticelis mästerverk "Venus och Mars". Andra stora konstnärer som finns representerade på museet är Leonardo da Vinci, Turner, Rembrandt, Gainsborough, Cezanne, Monet, Renoir och Van Gogh. Några av de största verken räknas Van Goghs "Sunsick" och Leonardo da Vincis "Madonna in the Cave". Galleriet har särskilt en stor samling i tidig renässans och post-impressionism. Förutom den permanenta kollektionen finns det också regelbundna specialutställningar.

Grundades med en privat samling

National Gallery grundades 1824 då den engelska staten förvärvade runt 40 målningar från en privatperson. Sedan ökade samlingen med stor hjälp från diverse privata donationer. Även byggnaden är en vacker syn, det byggdes 1831 och den vackra klassiska fasaden har förblivit oförändrad sedan dess.

National Gallery i London

Besökare har möjlighet att hyra en ljudinspelning, där man får information om de enskilda målningarna som berättas genom hörlurar medan mangår runt galleriet. Det finns också guidade turer varje dag, och dessutom organiserar museet föreläsningar, filmshower och speciella evenemang för både barn och vuxna.

Närmsta tunnelbanestation är Charing Cross Station.

Officiell hemsida: National Gallery i London

Karta till National Gallery

Klicka här för att se en karta till National Gallery, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av National Gallery.

Relaterade artiklar om London

Andra museum i London

Madame TussaudsSherlock Holmes MuseumSigmund Freud MuseumTate BritainTate Modern

Andra läsvärda artiklar

Sevärdheter Att göra Parker Shopping Turistinfo