Resmål/Spanien

Underbara Spanien

Spanien är kanske som mest känt för sina vackra kuster, och som ett medelhavsland med sin härlig värme och överflöd av sol. Spanien är också ett fascinerande och mångfacetterat land, med en mycket spännande historia. Här har man t.ex. under 700 år haft muslimska ledare, för att sedan få katolska. Det är ett land fyllt av olika lokala kulturyttringar. Egentligen är landet uppdelat i flera självständiga områden, var och en med sin egen identitet, charm, historia och till och med språk.

Spanien är fullt av olika kulturer

Många olika kulturer har påverkat både de spanska traditionerna och kulturen, under de många tusentals år som landet har varit befolkat. Resultatet är en fantastisk smältdegel, som har skapat det som är typiskt för varje område. Landet är idag ett mycket modernt land, men många gamla seder lever ändå kvar, allra helst på landsbygden där den lokala kulturen är stark. Många av områdena har faktiskt helt egna språk, även om spanska givetvis är det officiella språket.

Många självständiga områden bygger upp landet

Spanien är uppdelat i flera relativt autonoma delar. Utmed västra kusten mot Medelhavet finner man längst i norr Katalonien, med den spännande och mycket livliga staden Barcelona. Här i Barcelona råder klassiskt medelhavsklimat, och här finns många härliga och populära badorter. Det gör det även på de Baleariska öarna i Medelhavet och på Kanarieörna i Atlanten, som även dem tillhör Spanien. Bland de Baleariska öarna ingår bland annat populära Mallorca, Ibiza och Menorca.

Baskien i norr

Längst i norr finner man det baskiska området, som kanske mest känt för sin vilja att i tid och otid bryta sig ur Spanien och bli ett självständigt land. Strax nedanför Baskien finner man området La Rioja, som är vida känt för sina fina viner. Madrid och dess område utgör de mer centrala delarna av Spanien, och är kanske som mest känt för sina matadorer och tjurfäktningsarenor. Madrid har dock mycket mer att erbjuda än djurplågeri.

Andalusien i söder

Den södre delen av Spanien består av Andalusien, som gränsar mot både Atlanten och Medelhavet. Gränsen mellan de två haven, Gibraltar, styrs fortfarande av Storbritannien. Även här i Andalusien finns fantastiska badorter, både på den atlantiska sidan och på medelhavssidan, mer känd som Solkusten, t.ex. är Malaga ett väldigt populärt resmål.

Spaniens huvudstad Madrid

Spanien är en konstitutionell monarki

Spanien har konstitutionell monarki med kung. Numera är euron det betalningsmedel som gäller. Idag är landet officiellt romersk katolskt, men genom tiderna har religionen skiftat från islam till kristendom, alltefter styre av landet.

Turistinformation Spanien

Artiklar om städer i Spanien

AlicanteBarcelonaMadridMalagaValencia

Artiklar om öar i Spanien

IbizaLanzaroteTeneriffa

Andra artiklar om Spanien

Shopping i Spanien Mat i Spanien Spaniens klimat