Resmål/München

Storstädernas storstad München

Om man letar efter en riktig storstad, i ordets rätta bemärkelse, så har man kommit helt rätt om man hamnat i München. Detta är en stor stad, inte bara till ytan. Men samtidigt är München en otroligt gemytlig stad. Av alla städer i Tyskland, är München en av de mest populära av dem alla att bo i. München ligger "nära allt", och har genom sin popularitet själv också fått mycket av allt.

Otroligt stads- och nattliv

Stadens centrum är Karlsplatz, och även den gågata som går ner mot Marienplatz. Det är här som de allra flesta turister till slut hamnar. Men det finns otroligt mycket mer att upptäcka än bara denna fälla för turister. Om man istället ger sig iväg till Schwabing så får man en ordentlig känsla av riktig uptown, och området är oerhört trendigt sedan länge. När man går omkring i området är det lätt att förstå varför. Eller så kan man även bege sig till Haidhausen, det är där det mesta på nätterna händer. Här trängs framför allt klubbar, restauranger och barer, men även allt annat som har öppet nattetid.

Münchens Oktoberfest

En sak som München har blivit extra känt för är den stora ölfestivalen Oktoberfest, som samlar människor från hela världen där man dricker öl och har det gemytligt flera dagar i sträck. Lär mer här om Oktoberfest i München.

Härliga München

Lugnet går att hitta

Om man vill ta det lite lugnare kan man istället välja stadsdelen Neuhausen. Här får man nämligen lite av en småstadskänsla, trots att man är i en ordentlig storstad. Här i Neuhausen ser man knappt en enda turist, vilket gör att man verkligen får man chansen att upptäcka det inhemska München. Här finns också många härliga trädgårdar och parker att njuta av.

Men en nästan ännu bättre rekreation får man om man beger sig till området Thalkirchen. Under sommaren tänds många eldar här, och folk stannar i området hela natten och njuter av sällskapet och floden som rinner förbi. Här hittar man också stadens zoo, Hellabrunn, som är ett mycket trevligt tidsfördriv för hela familjen.

Fantastiskt kulturliv

München har kanske ett av de mest intressanta kulturliven i hela Tyskland. Museerna har fått ett fantastiskt och välförtjänt rykte om storhet. Deutsches Museum är ett mycket fascinerande teknikmuseum som är passande för alla åldrar. National Museum of Egyptian Art hittar man i det mycket vackra Kungliga Residenset. Judiska Museet innehåller mycket intressanta historiska visningar. Andra intressanta museer är BMW Museum, National Bavarian Museum, National Antique Collection och Pinakotheken, som har utställningar av gamla religiösa målningar.

Utanför och i München

Om man vill ta sig en tur utanför staden finns även här hur mycket som helst att upptäcka. Området runt München är ett fantastiskt vackert område, med till exempel många slott, bland annat Schloss Nymphenburg som ligger strax utanför München. En annan mycket intressant resa, om än en sorglig sådan, är att ta en dagstur till Dachau, det ökända koncentrationslägret som står helt intakt än idag.

Ta sig fram gör man enkelt genom tunnelbana och buss. Men ett annat tips är att faktiskt cykla runt staden, då det finns fantastiskt fina cykelvägar överallt.

Läs mer om München

För att läsa mer om München kan vi rekommendera Tyskland.nu som har en stor sektion om München och allting som finns att göra i München.

Tidszon och tidsskillnad München

Om du undrar vad klockan är i München eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och München, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i München, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och München.

Karta över München

Klicka här för att se en användarvänlig karta över München där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.