Resmål/Grekland

Besök det vackra Grekland

På den sydligare delen av Balkanhalvön i södra Europa ligger Grekland, för oss svenskar är Grekland känt som ett fantastiskt semesterland. Trots att Grekland bara är en fjärdedel av Sverige till ytan, så bor här 11 miljoner människor - fler än i Sverige! De flesta bor på fastlandet, men till Grekland hör även många fantastiska Grekiska öar. Som en följd av Greklands medelhavsklimat blev det snabbt ett populärt resmål när resor blev mer tillgängligt för människor, med sina fantastiska somrar och lite svalare vintrar. Här finns både gröna skogar och öppna landskap, och givet vis mängder med olivträd och fantastiska stränder.

En mycket populär turistdestination

För oss Svenskar är Grekland så klart mest känd för sin turism, och det är också en viktig del av landets ekonomi och näringsliv. Landet tar faktiskt emot så många som runt 11 miljoner turister varje år. De flesta turister kommer från Tyskland, och runt 450 000 reser varje år från Sverige till Grekland.

Öluffa bland greklands öar

Att öluffa i Grekland (även kallat Ö-hoppning) är populärt bland backpackers på grund av de många olika öarna som finns att utforska. Landet har ett mycket varierat landskap, med berg, stränder och floder som alla ligger på olika öar. Dessutom är kulturen i Grekland mycket välkomnande och vänlig, vilket gör det till en fantastisk plats att resa som backpacker. Läs gärna mer om att öluffa i Grekland hos Backpacking.nu.

Greklands väldigt rika historia

Grekland har en väldigt lång historia, och man tror att de första människorna kom till området för 400 000 år sedan. Det var dock först på bronsåldern som ett samhälle började växa fram, ett som sedan skulle komma att finnas kvar i landet.

Vem har inte hört uttryck som "de gamla grekerna"? Grekland är historiamässigt kanske mest känt för Antiken, och kan ibland ses som något av den västerländska civilisationens vagga. Här fanns några av de första filosoferna, såsom Thales från Miletos, Anaximander och Anaximenes. Under perioden 480 år f.Kr. och 323 år f.Kr hände det ofantligt mycket i Grekland, bland annat uppfanns ett alfabet med 20 bokstäver. Men även ett krav på att makthavarna skulle tvingas motivera sina beslut inför folket. Ett nytt tänkande skulle komma att känneteckna Grekland, inte bara när det gällde filosofi, arkitektur och konst, utan även hur människor förhåller sig till varandra.

Grekland är landet för dig som är både intresserad av historia och badsugen. Här kan man välja mellan moderna storstäder, små obebodda öar och turistorter med party dygnet runt.

Att vara turist i Grekland

Enkelt att ta sig till Grekland

Grekland är ett land som har blivit van med turism, därför är det inte heller något krångligt land att resa till. Att flyga till Grekland tar ungefär 3-4 timmar, beroende på var i landet du vill resa. När du landat i Grekland är det sedan dags att ställa fram klockan en timme, för att nå vanlig Grekisk tid. Grekland ligger alltså en timme före oss.

Enkelt att göra sig förstådd i Grekland

På de största turistställena i Grekland kan de flesta inom servicebranschen prata Engelska, och många av de vanliga lokalboarna också. Sverige har också haft ett intryck på Grekland, i de populäraste turistorterna kan du hitta både Expressen och Aftonbladet i tidningsställen, även om de brukar vara någon dag eller två gamla. I Grekland finns det annars tre engelskspråkiga tidningar, så att hänga med i både världen och vad som händer i Grekland är lätt som en plätt.

Santorini i Grekland

Vatten på flaska är att föredra

På många ställen i världen är det ingen bra idé att dricka kranvattnet. I Grekland går det förvisso, men det smakar oftast väldigt mycket klor, så att köpa vatten på flaska är ett mycket bättre val. Maten i Grekland håller dock mycket hög klass!

Låg kriminalitet, men var försiktig i trafiken

Grekland är ett mycket trevligt land att resa till, kriminaliteten är låg trots att svenska medier ibland rapporterar om överfall. - vilket är relativt sällsynt, särskilt i jämförelse med andra länder. Däremot är det en hård trafik, som många svenskar inte klarar av. Så tyvärr är olyckor där turister är inblandade ganska vanliga. För att hyra en bil krävs dock bara ditt vanliga svenska körkort, du behöver inte genomgå någon kontroll.

Grekisk sjukvård är bra och tillgänglig

När det gäller sjukvården i Grekland har du som svensk rätt till allmänna sjukhus. Inga speciella vaccinationer behövs vid resa till Grekland, men enklare mediciner som till exempel huvudvärkstabletter och alvedon är såklart alltid bra att ta med sig.

Ett modernt samhälle med många rättigheter

Sedan 1974 är Grekland en pålitlig demokrati, efter att tidigare styrts av en militär regim. Grekland har numer en president som väljs av parlamentet. Landet är dock förhållandevis fattigt, även om det hela tiden går mot det bättre. Arbetslösheten ligger stadigt på runt 10 %. Men Grekland är ett modernt land, med fri sjukvård oavsett vilken inkomst man har. Grekland har dessutom skrivit in jämställdhet i sin lag. Skolan finansieras genom skatter, och omfattar en 9 årig grundskola, med förskola redan vid 3,5 års ålder, efter det väljer många att fortsätta studera på universitet eller högskolan.

Turistinformation Grekland

Artiklar om öar i Grekland

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat