Resmål/London /Sevärdheter /Buckingham Palace

Buckingham Palace i London

Buckingham Palace slutfördes 1703 och är hemvist för den engelska monarken. Förutom byggnadens utseende som imponerar i slutet av Green Park, är vaktskiftet huvudattraktionen av slottet. Speciellt barnen älskar de björnskinnshattklädda vakterna som marscherar framför slottet varje morgon.

Byggdes till Queen Charlotte

Bukingham Palace byggdes för Queen Charlotte, så att hon skulle ha en plats att bo när hon var i London. Slottet blev sedan monarkens officiella bostad när drottning Victoria tog över tronen 1837. Än idag är slottet det brittiska monarkins administrativa huvudkontor och drottningens och hennes mans officiella bostad. Dessutom bor hertigen av Edinburgh där också. Det är här på slottet drottningen får statliga besök och tar emot andra gäster.

Drottning Victoria kallade Buckingham Palace för en skam för hela nationen. Hennes avsky för den stora byggnaden är svår att förstå. I slutet av den långsträckta Green Park ser ju slottet verkligen ut att trivas. Det har restaurerats flera omgångar och byggnader har lagts till, men den ursprungliga arkitekturen har bevarats. Slottets gamla grind, Marbel Arch, flyttades i början av 1900-talet och är idag strax utanför Hyde Park nära Speakers Corner.

Buckingham Palace i London

Man kan besöka slottet

Vissa delar av slottet är öppna under speciella perioder. Från augusti till september är statsrummet öppet medan Royal Mews är öppet året runt. Den förstnämnda kostar ungefär 15 pund per vuxen i entréavgift. Här kan besökaren se fina engelska och franska möbler, porslin och inte minst en imponerande privat samling av målningar från bland annat Rembrandt. Priserna är lite lägre för barn och det finns rabatt när man köper en familjebiljett.

Vaktskiftet är populärt

Palats huvudattraktion är vaktskiftet. Soldaterna i sina röda uniformer och björnskinnshattar, som bevakar drottningens hemvist, byter uppsättning kl. 11.30 på vardagar och klockan 10 på söndagar. Det är dock bara varannan dag som vakthållandet äger rum, så det kan vara en idé att fråga på det lokala turistbyrån innan du går till Buckingham Palace. Informationen finns även på webbplatsen: www.changing-the-guard.com. De nya vakterna marscherar allvarligt och stolt från Welington Barracks, där de ersätter de gamla vakterna. Detta kan beskådas på andra sidan av de stora galler som omger slottet.

Buckingham Palace nås enklast med tunnelbana till Green Park eller St. James.

Karta till Buckingham Palace

Klicka här för att se en karta till Buckingham Palace, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Buckingham Palace.

Relaterade artiklar om London

Andra sevärdheter i London

Big BenHMS BelfastLondon EyePiccadilly CircusSpeakers CornerTower BridgeTower of LondonWestminister Abbey

Andra läsvärda artiklar

Parker Att göra Museum Shopping Turistinfo