Resmål/Polen

Polen, ett land i förändring

Polen är verkligen ett land under förändring, och har faktiskt varit så under en stor del av landets historia. Genom århundradena har Polen delats upp och förenats flera gånger om. Polens nutidshistoria är så klart präglad av världskrigen, och det efterföljande kalla kriget. Efter andra världskriget blev Polen en kommunistisk stat och hamnade bakom den så kallade Järnridån. Idag är dock Polen en del av det expanderande EU, och har blvit ett mycket spännande semestermål.

Huvudstaden har fått stå ut med mycket

Huvudstaden Warszawa finns lokaliserad mitt i landet‚ och är verkligen en stad som reser sig ur askorna gång på gång. Warszawa förändras från dag till dag, från att ha betecknats som en grå bunker blossar numer det politiska, sociala och kulturella livet formligen upp i staden. Genom staden Warszawa går floden Wisla, vilket även är den största floden som flyter genom landet. Mitt i Polen hittar man också näst största staden Lodz. Krakow, vilket är Polens tredje största stad och en mycket intressant kulturstad, ligger i de södra delarna av Polen.

Warszawas moderna skyline

Viktiga hamnstäder i norr

Städerna utmed kustbandet i norr har varit och är fortfarande viktiga hamnstäder, såsom Gdansk och Gdynia. Här finns också fantastiska stränder med härliga badorter där man kan semestra. I nordost hittar man också det natursköna masuriska sjödistriktet, med många vackra sjöar och en riktigt härlig natur. Området är ett populärt resmål för framför allt semesterfirande polacker.

Söder domineras av berg

I den södra delen av Polen dominerar bergskedjan Karpaterna, med den högsta toppen Rysy med sina ca. 2 500 meter över havet. I bergen finner man även flera livliga skidorter, den mest populära är Zakopane. Här hittar man även hälsokällor och fantastiska nationalparker. I de södra delarna hittar man faktiskt också en öken, hur knasigt det än kan låta, Pystunia Bledowska heter den och den skapades i forntiden av en glaciär.

Fint djurliv och fina traditioner

Polen har ett fantastiskt djurliv, och här finns många djur som annars har dött ut i övriga delar av det europeiska fastlandet. Här finns bland annat varg, bison, älg och sork. De finns framför allt i de östra delarna, i Bialowieskogen. Bialowieskogen uråldrig och fortfarande i princip orörd.

Landet är tydligt katolskt. I Polen finns även en betydande konstnärstradition, inte minst på den litterära sidan. Mattraditionen är robust och kraftig, och en upplevelse i sig. Maten i Polen är faktiskt en viktig social företeelse, och det finns många inhemska rätter. Polacker är främst kända för deras smakrika soppor.

Än så länge ett ganska billigt land

Det är fortfarande ganska billigt att semestra i polen, och det har blivit väldigt populärt att åka på hälsosemester till landet. De polska vägarna har en blandad kvalitet, så man skall vara väldigt försiktig om man väljer att hyra bil och ta sig runt på egen hand. Man jobbar hårt på att förbättra vägnätet, men det tar tid att rusta upp, framför allt de mindre vägarna som ibland kan vara svåråtkomliga.

Turistinformation Polen

Artiklar om städer i Polen

GdanskWarszawa

Andra artiklar om Polen

Shopping i Polen Polens klimat