Resmål/Danmark

Dejliga Danmark

Danmark är ett riktigt dejligt land, och faktiskt ett av de äldsta kungadömena i hela världen. Det är någonting man är ganska stolt över i Danmark, och det har påverkat såväl kulturlivet som den allmänt kända danska designen. Annars är Danmark ett väldigt intressant land att besöka. Med sin pittoreska natur, korsvirkesgårdar och härliga stränder är detta land väldigt likt vårt eget, men ändå otroligt annorlunda.

Byggs upp av ett flertal regioner

Danmark består av ett antal olika regioner, uppdelade genom öar respektive fastland. Det som anses vara fastlandet är en halvö, som kallas Jylland, den är omgiven av Nordsjön. På Jylland finner man fantastiska kuster och härliga badstränder, och inte minst det kända kustbadet Skagen. Man hittar här också städer som Alborg, Fredrikshavn och den gamla vikingastaden Århus. Alla städer har sin egen identitet och charm. Mitt på Jylland hittar man även det mycket populära Legoland, ett riktigt paradis för barnen.

Ön Själland är den ö som ligger närmast Sverige, och här hittar man även Danmarks huvudstad Köpenhamn. Tillsammans med sin mycket expansiva och spännande storstadsregion. Här hittar man också andra städer, såsom Roskilde som är välkänt för sina sommarkonserter, men även det mysiga Helsingör, och i norra Själland finns Gilleleje som är en av flera pittoreska små fiskebyar. Själland är förenat med Sverige och ön Fyn med hjälp av broar, och främst då Öresundsbron.

Ön Fyn ligger mittemellan Själland och fastlandet Jylland. Huvudorten på Fyn heter Odense, och är mest känt för hemmasonen och författaren H.C. Andersen. Sedan är det också så att Färöarna och Grönland räknas in i Danmarks territorium, vilket gör att Danmark till ytan är ett väldigt stort land. Men om man inte räknar med dessa så har landet en ganska behaglig storlek. Tack vare en väldigt väl utbyggd tågtrafik, samt mycket bra vägar, är det lätt att ta sig runt mellan de olika öarna och fastlandet. Danmark är också ett mycket trevligt land att cykla i.

Danmarks flagga

Ett land med mycket kultur

I Danmark finns oerhört många kulturyttringar. En av dem är den fantastiskt goda maten och det goda ölet, faktum är att Danmark är mycket känt för både sin ölproduktion och sin fläskproduktion. Men det kanske mest kända företeelsen är nog ändå smörrebröd, de ljuvliga lunchmackorna man kan hitta var överallt Danmark. Danmark är också ett ganska liberalt land, och var faktiskt ett av de allra första länderna att legalisera samkönade partnerskap. Denna liberalism vittnar även den kontroversiella fristaden Christiania om, där det är ganska fritt fram att leva som man vill så länge ma inte skadar någon annan. Danmark är även känt för sina fina museer.

Klimatet i Danmark

Vädret i Danmark påminner väldigt mycket om det sydsvenska vädret. Här är det behagligt varmt på sommaren, även om det sällan blir riktigt hett. Vintrarna är ibland regniga och gråa, men man är för det mesta förskonad från snö. Det blåser ganska mycket på Danmark, både under somrarna och vintrarna.

Turistinformation Danmark