Resmål / London / Sevärdheter /Big Ben

Big Ben i London

En av världens största klockor och förmodligen den som är den mest välkända, Big Ben. Den stora klockan Big Ben har hörts dagligen av Londons invånare i nästan 150 år, och klocktornet står som ett stolt landmärke över staden. Big Ben är definitivt en obligatorisk attraktion för de som besöker London.

Big Ben är egentligen bara klockan

Egentligen är det bara klockan själv i toppen av tornet som heter Big Ben, men de flesta använder Big Ben som namn på hela klocktornet, inklusive den stora klockan. Klockan väger inte mindre än 13 ton, och med det i åtanke verkar namnet Big Ben vara ett ganska lämpligt namn. Klockorna i tornet är också väldigt stora. De mäter sju meter i diameter, och på natten är rattarna upplysta och skänker en alldeles speciell stämning över det gamla gotiska tornet. En latinsk inskrift under varje ratt säger: "Gud rädda vår drottning Victoria".

Tornet där Big Ben sitter ligger i den nordöstra änden av byggnaden Westminister Palace - även kallad parlamentets hus - vilket är det engelska parlamentets byggnad. Big Ben blev gjuten 1856, men på grund av nödvändiga reparationer slog klockan inte sina första slag förrän 1859. Sedan dess har den alltid varit mycket korrekt. Under 2007 genomgick Big Ben en omfattande rengöring och man ersatte vissa mekaniska delar. Någonting som inte alla vet är att förutom att fungera som en klocka, finns det även små fängelseceller i Big Ben-tornet. Dessa celler användes för parlamentariker som bryter mot parlamentets privilegier. Den senaste gången någon satt i en sådan cell var dock 1880.

Big Ben i London
Billiga hotell London

Om du är ute efter ett trevligt hotell eller annat boende i London kan vi tipsa om våra sidor om hotell i London, där du på en interaktiv karta mycket enkelt kan kolla runt och se var alla hotell och boenden finns tillsammans med pris och information. Den interaktiva karta fungerar riktigt bra både på mobilen och på datorn. Tänk dig att bo på ett hotell och ha Big Ben eller Buckingham Palace direkt utanför fönstret!

BBC lyssnar varje dag

En mikrofon som ligger vid Big Ben-klockan säkerställer att dess slag sänds direkt till den brittiska radiostationen BBC varje dag klockan 18:00. Det hände för första gången den 31 december 1923. Under andra världskriget tjänade ljudet av Big Ben över radion som nationens förhoppning, och som en uppmuntran till alla människor att vara starka.

Tornet är inte tillgängligt för allmänheten, men det kan studeras från många roliga platser i Westmininster, där Big Ben ligger. Big Ben kan också beundras från det närliggande London Eye - det stora pariserhjulet. Närmaste tunnelbanestationer är Waterloo och Westminister.

Guidade turer Big Ben

Här nedan hittar du tips om guidade turer i Big Ben, dessa erbjuds genom vår samarbetspartner GetYourGuide.com och är busenkla att både boka och boka av - om man nu skulle ångra sig!

Karta till Big Ben

Klicka här för att se en karta till Big Ben, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Big Ben.

Relaterade artiklar om London

Andra sevärdheter i London

Buckingham PalaceHMS BelfastLondon EyePiccadilly CircusSpeakers CornerTower BridgeTower of LondonWestminister Abbey

Andra läsvärda artiklar

Parker Att göra Museum Shopping Turistinfo
Denna sida innehåller annonslänkar till GetYourGuide.com