Resmål/Berlin

Tysklands huvudstad Berlin

Den tyska huvudstaden Berlin är en mycket spännande och intressant stad, som även har en mycket spännande nutidshistoria. Berlin är en av Europas mest populära städer, och under ett besök av Berlin är det lätt att förstå varför. Det finns en enorm rikedom av inte bara arkitektur, utan även nöjesliv och kultur, det är en stad som verkligen vet hur den skall överraska sina besökare.

Berlin smälte samman efter muren

Fram till 1989 var Berlin en stad som låg i det forna Östtyskland, men som var delad i två delar. Där den västra delen var en satellitstad till Västtyskland. När muren föll började sedan de två separata städerna att smälta samman igen. Resultatet blev en kokande, sjudande och spännande stad fylld av kreativitet. År 1991 blev sedan Berlin huvudstaden för det återigen enade Tyskland. En stark symbol för enandet och även slutet på Kalla Kriget, är Brandenburger Tor, som ligger mittemellan de båda forna stadshalvorna. Brandenburger Tor är ett imponerande byggnadsverk som man gärna bör beskåda under kvällstid på grund av sin magnifika upplysninganordning. Huvudgatan Unter der Linden utgår från torget där Brandenburger Tor ligger, och gatan är ett mycket trevligt promenadstråk.

En liten bit norr om Brandenburger Tor finner man även Riksdagshuset, även det med en väldigt intressant nutidshistorik. Andra intressanta byggnader är Deutsche Statsoper, som är byggd i rokokostil, den stora synagogan Hedwigs-Kathedrale och fantastiska Berliner Dom. Många av byggnaderna runt om i Berlin förstördes tyvärr under kriget, men de allra flesta har åter byggts upp och reparerats. Berlinmuren hittar man numera enbart som en stenrad i asfalten. Här kan man läsa mer om sevärdheter Berlin.

Brandenburger Tor i Berlin

Berlin har gott om museer

Om man vill gå på museum i Berlin finns väldigt många att välja mellan. Det finns till och med en hel ö vigd åt museer, Museuminsel. Här finns bland mycket annat Pergamonmuseet, Neues Museum, Alte Nationalgalerie och Altes Museum. På andra håll hittar man givetvis också museer, såsom Neue Nationalgalerie, och det omfångsrika arkitektmuseet Bauhaus-Archiv. Extra intressant kan kanske det Judiska museet i stadsdelen Kreuzberg vara, för den som vill veta mer om nutidshistorian och förintelsen. Det finns så klart också många minnesmärken från andra världskriget runt om i staden, bland annat i stadsdelen Mitte, där många judar levde före kriget.

Bra shopping och grymt nattliv

Berlin bjuder på ett sätt in till shopping. Den största shoppinggatan heter Kurfürstendamm, och hela området runt gatan innehåller mängder med butiker och tyska tavernor. På Tauentzienstrasse hittar man även det jättelika varuhuset KaDeWe, och i stadsdelen Mitte shoppar man bäst på Friedrichstrasse. Det finns också en gigantisk galleria nära Alexanderplatz, Alexia, som är fylld med butiker, restauranger och caféer. Området ligger strax öster om floden Spree.

Nattlivet i Berlin är precis som staden i sig: spännande, innovativt och överraskande. Här finns en alldeles otrolig mängd klubbar, faktiskt för alla smaker och inriktningar. Berlin räknas även som något av en metropol i gaykretsar. Klubbarna trängs nästan med varandra, och här är natten verkligen till för att dansas bort.

Berlin må vara en riktigt stor stad, men det är ändå ganska lätt att ta sig runt. Staden har ett av världens mest utvecklade transportsystem, här kan man välja mellan pendeltåg, tunnelbana, spårvagn och buss.

Läs mer om Berlin

För att läsa mer om Berlin kan vi rekommendera Tyskland.nu som har en stor sektion om Berlin och allting som finns att göra i Berlin. Det finns också en bra sida på engelska som handlar om just Berlin, här är en länk till den: Berlin in Germany.

Tidszon och tidsskillnad Berlin

Om du undrar vad klockan är i Berlin eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Berlin, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Berlin, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Berlin.

Karta över Berlin

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Berlindär du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du letar efter hotell i Berlin har vi även en sida för det.