Resmål/Frankrike

Stolta Frankrike - Vinet och romantikens högborg

Frankrike är ett mycket spännande land som har en stolt och intressant historia. Det är ett av världens mest populära turistländer, då det finns många områden som är värda att besöka. Det är heller inte alls konstigt att förstå varför Frankrike håller sig i turisttoppen år efter år.

Frankrike anses av många som den moderna demokratins vagga, ända sedan den franska revolutionens dagar. Här tycker man t.ex. om att demonstrera för saker man är missnöjd med, som t.ex. de gula västarna under 2019. Vägarna i Frankrike är mycket väl underhållna, men de flesta städer har trånga och enkelriktade gator vilket kan göra det lite trixigt att köra bil för den ovane.

Alperna i öster

I öster finns alperna med sin skidåkning och härliga after ski-fester, med flaggskeppsdestinationerna Val d’Isere, Albertville och Chamonix. Orter som verkligen håller ställningarna när det gäller god skidåkning, fantastisk natur och ett riktigt hett nattliv. Västkusten vetter mot Atlanten och har ett säreget klimat och en egen atmosfär. Här ligger mängder av små och söta fiskebyar, och här finns även fantastiska klippor och stränder att upptäcka.

Stränder, historiska slag och Paris

I norr gränsar Frankrike mot den Engelska kanalen, och området är starkt inspirerat av den engelska kulturen. Den rymmer även många väldigt många minnen från D-Day, då britterna och amerikanerna landsteg för att besegra Hitler. Här finns allt från charmiga fiskebyar till härliga stränder, och den otroligt häftiga byn och klostret Mont Michel som ligger mitt ute i vattnet. Lite längre söderut utmed Seine ligger sedan städernas stad Paris. Och strax utanför Paris tronar det magiska slottet Versailles, med sin helt otroliga trädgård. Paris är Frankrikes politiska, kulturella och ekonomiska centrum, tätt följt av den lite sydligare staden Lyon.

Heta Rivieran

I söder finns sedan den mycket välkända Franska Rivieran, som tack vare det härliga klimatet och de fina stränderna har blivit det i särklass populäraste området runt hela Medelhavsregionen. Här hittar man badorter som t.ex. Cannes, Saint Tropez och Nice. Lite längre västerut finns även den mycket spännande staden Marseille.

Det heliga franska vinet

I Frankrike finns givetvis även en mängd kända vinområden, i Frankrike är vinet nästan heligt. Languedoc, Champagne, Bourgogne, Bourdeaux och Loiredalen med alla dess fantastiska slott är bara några områden i Frankrike där man producerar utsökta viner. I samtliga av dessa natursköna områden finns en hel kulturbygd byggd kring vinets skapandeprocess. Här kan man köra runt i dagar och veckor och upptäcka intressanta byar, spännande människor och lära sig om deras rika historia.

Maten och kulturen

Sedan är så klart maten ett kapitel för sig i Frankrike. Man skulle kunna säga att här lever man verkligen för att äta, och dricka gott. Utmed kusterna dominerar fiskrätterna, medan kött är det mer naturligare valet lite inåt landet. Men oavsett ska man inte vara rädd när man väljer restaurang, då det finns så oerhört mycket att välja på och verkligen något för alla.

Fransk vinodling

Kulturlivet i Frankrike är livligt och intressant, som man kan förvänta sig. Här föddes filmkonsten, och fransmännen är extra stolta över sina filmregissörer. Fransoser gillar så klart också att festa loss, äta sent på kvällarna och ha långa lugna luncher, gärna med vin inblandat. Nationaldagen är den 14 juli, och då festar fransoserna extra mycket. Det brukar också hållas festivaler i de olika städerna under sommarhalvåret.

Turistinformation Frankrike

Artiklar om städer i Frankrike

LyonMarseilleNiceParisSaint Tropez

Andra artiklar om Frankrike

Shopping i Frankrike Floder i Frankrike Frankrikes klimat Berg i Frankrike Sjöar i Frankrike