Resmål/Köpenhamn

Köpenhamn, Danmarks vackra huvudstad

Köpenhamn är både huvudstad i Danmark och huvudort i den mest expansiva regionen i Nordens, Öresundsregionen. Men samtidigt som affärslivet blomstrar är Köpenhamn en oerhört gemytlig stad med ett relativt lugnt tempo, många parker och mysiga bakgator. I Köpenhamn finns inte bara möjlighet att njuta av den vackra arkitekturen, utan även att shoppa i några av de bästa affärerna i Norden samt äta god mat och dricka god öl.

Ett besök i Köpenhamn är alltid underhållande

Ett besök i Köpenhamn kan vara precis så underhållande, så kulturellt, så äventyrsfyllt och så gastronomiskt som man själv önskar. Här finns oändliga möjligheter att skapa sig oförglömliga minnen, oavsett om besöket varar i en vecka, över en helg eller bara en dag.

I Köpenhamn är allting nära. Parker och grönområden övergår i shoppinggator, som i sin tur omgärdas av mysiga små torg där uteserveringar, gatuartister och kaféer avslöser varandra. Atmosfären är klädsamt bohemisk och utstrålar kontinentalt lugn och avkoppling.

När man äter ute i Köpenhamn är det förresten ett måste att prova på smörrebröd. Danskarna tycker mycket om sitt smörrebröd och talar gärna gott om det, och tar gärna en Aalborg till (eller två).

Enkelt att ta sig runt

Att staden är uppbyggd för cyklister råder det ingen tvekan om. Cykelbanorna är logiskt placerade så att man aldrig möter vare sig andra cyklister, bilister eller gående. Något som många uppskattar, då det är enkelt för såväl fastboende som besökare att ta sig runt i staden. Att hyra cykel innebär dessutom en hel del tidsbesparing, inte minst när det gäller praktiska saker som att hitta parkering eller sitta fast i rusningstrafik.

Köpenhamn har en relativt ny tunnelbana som kör med förarlösa tåg. Annars går det bra att bara flanera runt i staden eller ta någon av de många bussar som finns.

Upptäck Köpenhamn med båt

Vill man upptäcka Köpenhamn från vattnet är en kanaltur det absolut bästa sättet. Att få till sig stadens historia både visuellt och genom guidens berättelser är både spännande och lärorikt. Dessutom får man se delar av staden som man förmodligen inte hade upptäckt från land.

Rundtursbåtarna avgår bland annat från Nyhavn, Köpenhamns kanske mest besökta och omtalade restaurangområde. Rundturen går längs Nyhavns kanaler för att sedan fortsätta ut i hamnen förbi Operahuset, Christianshavn, Vor Frelsers Kirke och Christiania.

Väl åter i Nyhavn bör man passa på att uppleva atmosfären från någon av områdets uteserveringar. Gärna med ett klassiskt danskt smørrebrød och tillhörande dryck framför sig!

När man är i Köpenhamns bör man heller inte missa dess kanske mest kända symbol, Den lille havfrue, som har blivit föremål för hundratusentals fotografier. De flesta tagna av turister som rest långväga för att uppleva allt som Danmarks huvudstad har att erbjuda.

Upplev Köpenhamn med båt.

Upplev Köpenhamn med båt.

Kungligheter och politik

För den som är intresserad av kungligheter och politik är Köpenhamn en intressant destination av den anledningen att såväl Folketinget (parlamentet) som Drottning Margrethe II har sitt hem här - Drottningen i Amalienborg och Folketinget i Christiansborg. I det sistnämnda återfinns även Statsministeriet och Højesteret (Högsta Domstolen).

Det danska slottet, Amalienborg, är en imponerande byggnad i typisk rokokostil. Varje dag, prick klockan 12, står förväntansfulla besökare på gårdsplan och tittar på den traditionella vaktavlösningen.

Kullerstensgator, parker och utflyktsmål

Mellan Kongens Nytorv och Rådhuspladsen slingrar sig medeltida kullerstensgator fram till Köpenhamns stora promenad- och shoppinggata: Strøget. Här finns allt man kan önska i form av shopping, mat och danska delikatesser.

Strøget är ett måste

Strøget är en mycket känd lång gågata med mysiga caféer, barer och många butiker. Traskar man sedan ner till Nyhavn kan man njuta av solen, de fantastiska husen, vattnet och god öl. På gränderna alldeles i närheten kan man också upptäcka mängder med konst och antikviteter, och även en ansenlig mängd tatuerare. Härifrån utgår också sightseeingbåtar för färder runt omkring i Köpenhamn. Båtarna tar en på turer där man får uppleva gammal såväl som helt ny arkitektur. Här ges man möjlighet att se att Köpenhamn verkligen är en stad av kontraster.

Strax söder om Ströget går Strædet, som är en annan mysig gågata med både butiker och intressant arkitektur. Ett spännande område är annars det unga Nørrebro, där man kan hitta bland annat kultur, butiker, restauranger och barer. Det vackra Christiansborgs slott och Gammelstrand är också intressanta platser för turister att besöka, liksom givetvis landmärket Lilla Havsfrue som finns i Langelinie - även om de flesta lokalinvånare tycker att den är ganska omärkvärdig. Även slottet Rosenborg är värt ett besök, här förvarar man bland annat landets kronjuveler.

Strøget i Köpenhamn

Det anrika Tivoli i Köpenhamn

Mitt i Köpenhamn hittar man även det anrika Tivoli i Köpenhamn. Tivoli är inte bara en nöjespark, utan en grönskande park som man kan njuta av. Här finns en hel del mysiga parker och dammar, men även butiker, caféer och riktigt trevliga restauranger. Man kan också studera de små lokala bryggerierna här, och njuta av en riktig hantverks-öl och titta på allt folk som flanerar förbi.

Mycket finns strax utanför staden

Om man vill bege sig lite utanför Köpenhamn rekommenderas en tur till anrika Klampenborg. Här finns en magnifik natur och en härlig galoppbana. Bara några stenkast bort ligger Fælledparken och Frederiksbergs slottspark. Inte så långt därifrån hittar man det populära området Vesterbro, som i sin tur ligger på cykelavstånd från nöjesparken Dyrehavsbakken.

Tidszon och tidsskillnad Köpenhamn

Om du undrar vad klockan är i Köpenhamn eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Köpenhamn, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Köpenhamn, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Köpenhamn.

Karta och hotell i Köpenhamn

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Köpenhamn där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Köpenhamn så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Köpenhamn.

Most liveable city in the world 2008

2008 var ett bra år för köpenhamnsborna. Då valde tidningen Monocle Köpenhamn till förstaplaceringen i sin lista över de tjugofem bästa städerna att bo i. Förutom detta fick Danmarks huvudstad utmärkelsen Bästa designstad.

Egenskaperna gör staden

Tidningen listar de egenskaper som världens mest boendevänliga stad har. Det är en kombination av goda idéer, god planering, och hanterbar storlek. Dessutom tar tidningen upp  Köpenhamns sunda värderingar vad gäller miljöfrågor där regionaltrafiken är en viktig del. Se bara på hur staden har satsat på cykelutlåning i stadskärnan. Förutom detta har man här satsat på förnyelsebar energi med vindkraftsparken strax utanför i Öresund.

Kanske inte viktigt för alla besökare, men det spelar roll när man kan stoltsera med en av världens femtio bästa restauranger; Noma som hamnade bland den prestigefyllda listans tio-i-topp. Oavsett vilken budget  man går på restaurang med måste en vinnarstad ha spännande matkultur, arkitektur och en särskilt härlig generell stämning som du måste gå ut på gatorna för att uppleva.

Allt detta gör Köpenhamn till en guldklimp till storstad.