Resmål/London /Museum /Tate Britain

Tate Britain i London

Tate Britain tar sina besökare med på en resa genom den brittisk konsten från 1500-talet fram till idag. Besökare kan bli charmade av allt från Blake till den senaste internationella samtida konsten. Samlingen är en av världens finaste när det kommer till brittisk konst.

Tate Britain är ett av fyra museer i Tate Gallery-familjen. De övriga tre museerna är Tate Modern (ligger också i London), Tate Liverpool och Tate St. Ives (Cronwall). Tate Britain ligger vid Millbank och innehåller den största och - enligt många - finaste samlingen av brittisk konst.

Besökare kan studera både brittisk och internationell konst från 1500-talet fram till idag, och museet erbjuder ett brett utbud av allt från gamla klassiker till samtidskonst. Museet har verk av konstnärer som Hockney, Blake, Constable, Spencer, Hirst, Epstein, Gainsborough, Gilbert och George, Hatoum, Hogarth, Moore, Sickert, Turner och många många fler.

Tate Britain i London
Foto: Tony Hisgett fra Birmingham, UK [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Återställt konsten som fenomen

Tate Britain har hjälpt till att åter sätta upp konsten på agendan i London, liksom i hela England, och museet arbetar aktivt för att främja brittisk konst internationellt. Museet har till exempel under de senaste 20 åren utdelat det eftertraktade Turnerpriset, som ges till en engelsk konstnär under 40 år.

Varje rum har ett eget tema

Varje rum i museet visar ett speciellt tema eller djupdyker i en enskild artist. Turner, Blake och Constable är de (officiella) höjdpunkterna i Tate Britains kollektion. Andra av museets mest betydelsefulla samlingar är William Hogarth, som kallas fadern till engelsk målning, djurmålaren George Stubbs, liksom flera artister från 20-talet som Stanley Spencer, Barbara Hepworth och Francis Bacon. Utställningen "Art Now" och den årliga Turner-utställningen representerar de allra senaste tillskotten. Förutom den permanenta samlingen finns det regelbundna specialutställningar av enskilda konstnärer eller teman.

Flera sätt att bli guidad runt museet

Besökaren slussas med hjälp av informativa texter genom olika rum och förbi verk, men museet erbjuder också gratis guidade turer. Dessutom kan du delta i föreläsningar och filmprogram alla dagar i veckan. För de som är intresserade av konst eller bara vill lära sig om konst, finns det möjlighet att delta i studiedagar, konferenser och kurser.

Närmsta tunnelbanestation är Pimlico.

Officiell hemsida: Tate Britain i London

Karta till Tate Britain

Klicka här för att se en karta till Tate Britain, på kartan visas även andra sevärdheter och saker att göra och uppleva i närheten av Tate Britain.

Relaterade artiklar om London

Andra museum i London

Madame TussaudsNational GallerySherlock Holmes MuseumSigmund Freud MuseumTate Modern

Andra läsvärda artiklar

Sevärdheter Att göra Parker Shopping Turistinfo