Strøget och shopping i Köpenhamn

Mellan Rådhuspladsen i väst och Kongens Nytorv i Öst sträcker sig världens längsta gågata, Strøget. Köpenhamns mest kända och också dyraste butiker trängs här med butikskedjor, snabbmatsställen och souveniraffärer. Går man längs med gatan är det också omöjligt att inte springa på gycklare, gatumusikanter och konstnärer som ber om besökarnas uppmärksamhet och även deras slantar.

Starten går ett stenkast från Hovedbanegården

Man börjar ett stenkast från Hovedbanegården och fortsätter man att gå kommer man efter 1,1 km fram till Nytorv, eller det Nya torget. Man får inte vara rädd att trängas med andra människor om man ska ta sig fram längs Strøget. Fortsätter man lite till kommer man fram till kajkanten i Nyhavn där man känna sig förtjänt av en kopp kaffe eller kanske till och med en lille en. Sen är det bara att ladda batterierna inför vägen tillbaka.

Egentligen är det inte en enda gata som heter Strøget, utan det är hela fem separata gator som tillsammans bildar en av Köpenhamns största turistattraktioner. Känd för sin shopping finns det något för alla här. De dyrare och lyxigare butikerna finns runt Østergade och de lite billigare går att finna runt Rådhuspladsen.

Strøget i Köpenhamn.

Strøget i Köpenhamn

Gammel Kongevej

Visst, Strøget är den stora shoppinggatan i Köpenhamn, och absolut den mest kända. Dock är den full av turister, och om man vill bort från de stora kedjornas klor och hitta något som är annorlunda, vart ska man då gå? Till Gammel Kongevej såklart!

På denna långa gata hittar du en hel del udda saker som alldeles säkert inte går att få tag på i turistkvarteren. Här finns massor med mysiga små caféer, härliga restauranger och roliga butiker. Gammel Kongevej är också en vacker gata, och om inte för annat, så gå och strosa och titta på de vackra husen med utsmyckningar, torn, tinnar och vackra balkonger.

Hippa Vesterbro

Vesterbro har under de senaste åren bara blivit mer och mer inne, och är idag en av de mest hippa kvarteren i Köpenhamn. Området, som förr var gamla arbetarkvarter, har idag fått ett rejält lyft och det är hit du ska gå om du vill hitta butiker med ny, dansk design, vintagefynd eller andra spännande plagg. Här finns även en hel del udda accessoaraffärer, gallerier, designbutiker och massor av mysiga caféer.

På dagens shoppingrunda är det alltså inte ett område man vill missa, speciellt inte gatorna Istedgade, Vesterbrogade, Oehlenschlægergade och Valdemarsgade, som räknas som de stora shoppinggatorna i Vesterbro. På kvällen erbjuder också Vesterbro en hel del, här finns underbara restauranger med utsökt mat, barer som bjuder på sagolika cocktails och nattklubbar som får en att vilja dansa hela natten lång.

Vesterbro får man helt enkelt inte missa, det är här Köpenhamns framtid ligger!

Illum och Magasin du Nord

Illum och Magasin du Nord är nästan som två institutioner i Köpenhamn. Två fantastiska varuhus med långa historier bakom sig. När man tänker på London tänker man på Harrods, i New York är det Barneys och i Köpenhamn är det Illum eller Magasin som gäller.

På dessa varuhus kan du hitta allt du behöver och lite till. De har avdelningar för nästan allt, och är värda ett besök bara för att titta på vad som faktiskt erbjuds, även om man inte är intresserad av att köpa något. Är du dock intresserad av att handla, är det verkligen rätt ställe. Här hittar man hela familjens presenter under samma tak.

Båda varuhusen har anor sedan 1800-talet, och håller båda hårt på att vara varuhus med klass som gör det där lilla extra för sina kunder.

Adress:
Illum, Østergade 52, Köpenhamn.
Magasin du Nord, Kongens Nytorv 13, Köpenhamn.

Designer Zoo

Designer Zoo är en unik butik kombinerad med galleri, som breder ut sig på hela 800 km². I denna lilla specialbutik finns det dansk design, konsthantverk och andra produkter som man inte hittar på många andra ställen. I huset finner man 8 fasta konstnärer som har sina verkstäder där och ställer ut sina verk, men butiken tar även in verk från andra utvalda konstnärer.

Det som visas i galleriet är en härlig blandning av nya, innovativa konstföremål, en del oväntade saker och många vackra saker. Om du är ute efter reaktionen: Åh, gud vad snyggt! Var har du köpt det där?, är detta verkligen rätt ställe att handla inredning på.

Har man tur är även några av verkstäderna öppna och man får se någon av konstnärerna i full aktion när de skapar ny, fräsch, dansk design.

Adress: Vesterbrogade 137, Köpenhamn.

Shopping i Köpenhamn.

Shopping i Köpenhamn

Peter Beier Chokolade

Tänk dig ett rum fullt med hemgjorda små praliner. Runda praliner med mint, små fyrkantiga med hallon, någon med chili och en annan med nougat. Stora chokladkakor av finaste kvalitet och rostade hasselnötter som nästan glänser i ljuset. I fönstret står en stor chokladfontän, där varm, flytande choklad ser ut som svävande sammet. Välkommen till Peter Beier Chokolade!

På Peter Beier Chokolade arbetar man med de allra finaste råvarorna och framställer chokladpraliner av högsta kvalitet. Praliner så goda att de bokstavligen bara smälter bort i munnen och efterlämnar en känsla av djup tillfredställelse.

Även den mest innerliga chokladälskare är garanterad att få sitt begär stillat i detta paradis av choklad.

Adress: Skoubogade 1 eller Gammel Kongevej 98, Köpenhamn.


Skriv en kommentar