Resmål/Köpenhamn/Sevärdheter & att göra

Sevärdheter och saker att göra i Köpenhamn

Danmarks huvudstad Köpenhamns är ett sådant ställe där det finns hur mycket intressant som helst att göra, beundra och förkovra sig i. Det kanske kändaste landmärket som vi alla har hört talas om är så klart Den lille havfrue (den lilla sjöjungfrun), som vi så klart har skrivit en helt egen artikel om. Här kan du hitta vår artikel om Den lille havfrue.

Om du fortsätter att läsa på denna sida så får du lära dig om ett stort antal andra sevärdheter i Köpenhamn, och längst ner på sidan hittar du en sammanställning över alla sevärdheter och saker att göra som är särskilt intressanta - dessa har nämligen fått en helt egen artikel.

Carlsbergs Bryggeri

Utanför porten står fyra mäktiga elefanter i granit tagen från Bornholm. Dessa väktare släpper in besökarna till Carlsbergs historiska bryggeri och låter dem få se ett stycke dansk kulturhistoria tappas på flaska efter flaska i en aldrig sinande ström.

Här har man tagit vara på historien om såväl bryggerikonsten som företaget som satt Danmark på den internationella dryckeskartan. Men även om man inte tar sig tid till allt som finns att läsa och se finns det säkert tid till att få sig ett smakprov i besökscentret som ligger i den numera nedlagda äldsta delen av bryggeriet, fullt med den ursprungliga utrustningen som användes för att ta fram det vi känner som dansk pilsner.

Besökscentret är öppet från tisdag till söndag under hela året.

Kungafamiljens Amalienborg

Fastän det att Christianborg på Slotsholmen är Danmarks formella huvudresidens för kungafamiljen är det på slottet Amalienborg de faktiskt bor. Det var en brand i det kungliga slottet 1794 som gjorde att kungafamiljen flyttade och man flyttade aldrig sen tillbaka.

Amalienborg är egentligen inte ett slott utan fyra, och räknas som ett av Danmarks mest utsökta exempel på rokokoarkitektur. De fyra palatsen hyser bostad för drottning Margrethe II, kronprinsparet och receptions- och festlokaler.

De fyra byggnaderna omsluter ett åttakantigt torg som bildar en korsning mellan fyra gator. På detta torg kan besökare bevittna vaktavlösningen som normalt sker klockan 12 varje dag. Om drottningen är hemma kan man se hennes flagga hissad och vaktombytet sker till musik. Det kallas då Kongevagt, till skillnad från Løjtnantsvagt om någon av prinsarna är där i drottningens ställe, eller Palævagt om ingen av dem är hemma.

Kungliga vakter i Köpenhamn.

DR Byen

1999 beslöt det danska statliga TV- och radioföretaget, DR, att bygga ett nytt huvudkontor som skulle inrymma alla företagets verksamheter, i den nordliga delan av Amager. Målet var att bygga världens mest avancerade multimediahus, rustat för de moderna tekniska utmaningar som uppkommer i produktion och sändning av ljud och bild. Projektet har fått utstå mycket kritik på grund av hur dyrt hela bygget till slut blev, men så är det också en imponerande syn som möter en när man närmar sig. Allt som allt är det en 132,000 m² stor yta med slående arkitektur.

DR Byen består av fyra stora byggnader, även kallade segment, som hålls ihop av en helhetsplan. Dessa fyra byggnader binds sen samman av en glasövertäckt gågata vid namn Indre Gate som myllrar av liv och rörelse. Målet var att man skulle få en känsla av staden-i-staden med absolut största möjliga flexibilitet och funktionalitet.

Som en viktig del i DR Byen ligger det ultramoderna konserthuset med sina 1800 sittplatser ritat av Jean Nouvel. Som byggnad sett är det en spektakulär syn med en koboltblå fasad som reser sig 45 meter upp i luften och som man kan projicera filmer och bilder på när det är mörkt ute.

Vor Frue Kirke

Om du är intresserad av kultur och historia borde du verkligen ta dig tid att besöka Vor Frue Kirke när du är i Köpenhamn. Vor Frue Kirke är Köpenhamns Domkyrka och har funnits i nuvarande skepnad sedan 1829, men på platsen där den ligger har det funnits kyrkor sedan slutet av 1100-talet.

Kyrkan är uppförd i klassicistisk stil av en av Danmarks största arkitekter, C. F. Hansen, och är en stilren och otroligt vacker byggnad. Vor Frue Kirke har också väldigt mycket historia, och kunde väggarna tala skulle de berätta om bland annat otaliga giftermål mellan olika kungliga, kröningar av kungar och drottningar, dop av framtida härskare, kärlek, sorg och lycka.

Adress: Nørregade 8, Köpenhamn

The Wheel of Copenhagen

I hjärtat av Köpenhamn, på Axeltorv, står nu den präktiga Wheel of Copenhagen. Det är ett gigantiskt parieserhjul som Köpenhamns kommun hyrt in från företaget Great City Attractions, företaget som ligger bakom många liknande hjul runt om i världen. Detta är dock det första av sitt slag i Skandinavien.

Hjulet med sina 36 gondoler har en diameter på 50 meter och erbjuder en fantastisk utsikt över den kungliga huvudstaden. Gondolerna i sig är regntäta och erbjuder en mäktig upplevelse ända till klockan tio på kvällen. Bäst gör sig dock hjulet under soliga klara dagar då man kan blicka ut över hela Öresund.

Turen tar ca 15 minuter och biljetter finns att köpa i det lilla biljettkontoret strax bredvid. Dessa biljetter kostar allt från 75 DKK upp till 800 DKK för VIP-turen som inkluderar champagne.

The Wheel of Copenhagen på Axeltorv.

The Wheel of Copenhagen på Axeltorv.

Den sorte diamant

Köpenhamn har begåvats med många stora arkitektoniska mästerverk. När man står utanför den stora svarta monolit som är den nyaste tillbyggnaden till Det Kongelige Bibliotek på Slotsholmen, är det svårt att inte bli påverkad av det avtryck den gör i hamnmiljön. Den flata fasaden av Svart granit importerad från Zimbawe lutar ut mot vattnet likt något hämtad ur en science fiction-film.

Den mörka fasaden till trots släpper en sektion helt i glas, på mitten av byggnaden, in solljuset in i det sju våningar höga atriet som sammanbinder bibliotekets olika avdelningar.

Den massiva byggnaden innehåller många olika funktioner riktade mot allmänheten. Förutom att vara ett bibliotek för köpenhamnsborna håller man här ofta utställningar inom kulturhistoria, foto och teckning, samt konserter med klassisk musik.Förutom konst och kultur finns även här en femstjärning restaurang och café för besökarna att njuta av.

Även om man som besökare inte har för avsikt att låna några böcker, bör man gå in i byggnaden och insupa atmosfären och även ta en runda i källarens utställningar som byts ut regelbundet.


Artiklar om sevärdheter och saker att göra i Köpenhamn


Karta över sevärdheter och saker att göra i Köpenhamn

Här nedan hittar du en karta som visar var alla sevärdheter och saker att göra som vi skriver om ligger i Köpenhamn. Scrolla enkelt runt på kartan och klicka dig vidare för att läsa om någon av de otaliga intressanta platser i Köpenhamn.


Skriv en kommentar