Tivoli i Köpenhamn

Invigt 1843 och med fyra miljoner besökare om året är Tivoli Köpenhamns stolthet och Nordens främsta turistmål. Över fyra miljoner människor besöker parken varje år vilket gör den till Europas tredje populäraste. Den gamla nöjesparken kan stoltsera med att vara förebild för många andra parker runt om i världen med sin stora blandning av parkområden, åkattraktioner, konsertutbud och restauranger. Man kan lika gärna besöka Tivoli för att promenera runt och njuta av den otroliga blomsterprakten eller för att vränga magen ut och in i någon av de moderna karusellerna.

Rutschebanen byggd 1914

Mest känd bland karusellerna är den äldsta och mest åkta; Rutschebanen. Byggd 1914 är Rutschebanen en av världen äldsta berg- och dalbanor som fortfarande körs. En spännande detalj med just den här berg- och dalbanan är att den bromsas manuellt av en tivolimedarbetare som åker med varje ekipage och som passagerare är man alltid en smula lättad när man stiger av helskinnad.

Vertigo, vild interaktiv åkattraktion

Den som tycker att vanliga karuseller börjar bli tråkiga och söker efter något nytt ska bege sig till Köpenhamn i sommar. Den första maj 2009 invigdes Vertigo, Norra Europas vildaste och snabbaste interaktiva åkattraktion på Tivoli. Den gamla nöjesparken med anor från 1800-talet har aldrig slutat förnya sig och det senaste tillskottet visar att de menar allvar.

Vertigo är en interaktiv flygsimulator som består av två separata flygplan med åtta platser vardera. Väl fastspända kan sen de tillfälliga piloterna styra hur färden ska gå till. Med en joystick vrider och vänder man på planet och den lilla oskyldiga turboknappen gör att man kommer upp i otroliga 100 km/h. Som mest utsätter man kroppen för otroliga 5,2 G vilket får blodet i huvudet att pressas ned mot fötterna. Det här är inget för de flygrädda eller för de höjdrädda. Men de fyrtio meterna över marken hinner man knappt lägga märke till förrän man är på väg nedåt i en hisnande fart.

Vertigo tar 125 personer i timmen men man har möjlighet att boka i förväg om man inte vill köa.

Tivoli i Köpenhamn.

Tivoli i Köpenhamn.

Julmarknad på Tivoli

Är man i Köpenhamn inför jul får man bara inte missa julmarknaden på Tivoli som varje år drar tusentals människor. Det första man möts av är de ca 2 miljoner lampor som lyser upp parken på vintern vilket direkt skapar en härlig julstämning.

Väl inne på Tivoli måste man besöka Nissekøbing, eller Tomtelandet, där förberedelserna inför julen är i full gång och barnen storögt följer de hundra mekaniska nissarnas arbete. Varhelst man går spelas stämningsfull julmusik och glittrande juldekorationer. Tivolisjön mitt i parken blir på vintern en vacker isbana där skridskoåkarna ackompanjeras av valsmusik. Bjuder du upp till en skridskovals?

Är du inte mycket för att åka skridskor kan du istället njuta av en rykande het kopp varm choklad vid ett av de otaliga stånden runt på området. Hela parken är full av bodar som säljer julpynt och sötsaker, vackra konstverk och 25 åkattraktioner är igång. Julmarknaden på Tivoli kan innebära såväl mysig avkoppling för de äldre såväl som intensivt skoj för de minsta.

Tivoli i Köpenhamn under nattetid.

Tivoli i Köpenhamn under nattetid.

Karta till Tivoli och Köpenhamn

Här nedan hittar du en karta som visar var Tivoli ligger, samt även var alla andra sevärdheter och saker att göra som vi skriver om ligger i Köpenhamn. Scrolla enkelt runt på kartan och klicka dig vidare för att läsa om någon av de otaliga intressanta platser i Köpenhamn.


Skriv en kommentar