Rundetårn i Köpenhamn

Vill du se Köpenhamn från ovan? Gå upp i det 35 m höga Rundetårn (eller som man sade förr i tiden: Runde Taarn), och se Köpenhamn från dess allra vackraste sida. Var inte orolig för trappsteg, tornet är byggt med en svagt sluttande gång hela vägen till toppen, enligt legenden för att kungen ville kunna rida hela vägen upp. Väl uppe finns en stor utsiktsplats med 360 graders utsikt över hela staden, och en klar dag kan man se hela vägen till Malmö.

Var ursprungligen ett astronomiskt observatorium

Runde Taarn är en av Danmarks mest kända byggnadsverk och byggdes redan på 1600-talet som Europas första astronomiska observatorium. Observatoriet finns fortfarande kvar, så ta dig en titt i den enorma stjärnkikaren och se om du kan upptäcka något nytt på himlavalvet. Om astronomi inte är ditt största intresse, kan du istället besöka det gamla universitetsbiblioteket som blivit ombyggt till utställningshall, precis i anslutning till tornet. Här finns också ett mysigt café att vila upp sig på.

Är du inte sugen på kaffe, varför inte ta en titt i den vackra Trinitatiskyrkan som är ihopbyggd med Runde Taarn? Vad du än väljer, så är Runde Taarn ett trevligt utflyktsmål för barnfamiljen, den ensamstående eller det nygifta paret.

Adress: Købmagergade 52A, 1150 Köpenhamn.

Bild på spiralgången uppför Rundetårn i Köpenhamn.

Bild på spiralgången uppför Rundetårn i Köpenhamn.

Karta till Rundetårn och Köpenhamn

Här nedan hittar du en karta som visar var Rundetårn ligger, samt även var alla andra sevärdheter och saker att göra som vi skriver om ligger i Köpenhamn. Scrolla enkelt runt på kartan och klicka dig vidare för att läsa om någon av de otaliga intressanta platser i Köpenhamn.


Skriv en kommentar