Resmål/Köpenhamn/Museum och konst

Museer och konstgallerier i Köpenhamn

För den som är intresserad av naturvetenskap eller konst hyser Köpenhamn många väldigt intressanta museer och konstgallerier, nedan listar vi ett par av dem.

H. C. Andersens Museum

Alla har vi väl läst sagorna om Tummelisa, Prinsessan på ärten, Den lilla sjöjungfrun eller Den fula ankungen? Däremot kanske man inte vet så mycket om mannen bakom dessa sagor, nämligen författaren H. C. Andersen. Även om han föddes i Odense, spenderade han mycket av sin vuxna tid i Köpenhamn, och att besöka ett av hans gamla hem i Köpenhamn som nu är omgjort till museum, är en trevlig utflykt.

Museet, som utgörs av en vindsvåning som H.C. Andersen bodde i under flera år, är inrett och återgivet så som man tror att det såg ut på författarens tid. Museet återger H. C. Andersens liv under tiden han bodde i våningen, vilket ger en bild av hur han egentligen var som person.

Här kan du även titta på en kort film som beskriver författaren och även läsa en del av hans sagor vilket gör att man får en helt annan inblick i mannen bakom sagorna.

Adress: Vingårdstraede 6, 1070 Köpenhamn

Rosenborgs Slott

Sugen på skattjakt? Kom till Rosenborg. Här finns den danska kungafamlijens samling av dyrgripar av silver, porslin och dyrbara tavlor. Men viktigast bland dem alla är kronjuvelerna och kronregalierna långt ner i skattkammaren.

Så klart är här säkerheten en av de viktigaste prioriteterna och i kasernen bredvid finns Livgarden som håller 24-timmars beredskap och bevakning över alla värdesaker. Värdet på de saker som ligger inom Roseborgs väggar är dubbelt så stort som det i samtliga Danmarks museer.

Förutom värdesakerna man som besökare kan titta på är slottet nyligen renoverat och är mycket vackert att gå runt i och omkring. När det uppfördes var det ett lantligt sommarslott för kung Christian IV och rummen i slottet har i sin inredning mycket tydligt hämtad från många olika kulturella perioder; allt från renässansen till barocken.

Adress: Øster Voldgade 4A, 1350 Köpenhamn

Vackra Rosenborgs Slott i Köpenhamn

Nationalmuseet i Köpenhamn

Nationalmuseet i Köpenhamn är Danmarks statliga kulturhistoriska huvudmuseum och har utställningar om det mesta du kan tänkas vilja veta, året runt. Museet har rötter ändå tillbaka till 1600-talet, och har i många år arbetat för att göra det danska folket lite mer kulturellt och lite mer utbildat. Och självklart gäller även detta dig som turist!

På Nationalmuseet finns alla möjliga olika utställningar om kultur från förr fram till dagens datum. Det är inte heller bara dansk kultur som berättas, utan här finns spännande historier och intressant fakta från hela världen.

Om de minsta skulle bli uttråkade finns här även en avdelning just för barn; Barnens Museum, vilken istället för att bara visa upp föremål, låter barnen vara delaktiga och få se, röra och leka med autentiska saker från olika tidsepoker. Vad sägs om att klä ut sig till en äkta sjöman, eller att få låtsas att man sitter vid ett middagsbord i Afrika?

Adress: Prince's Mansion, Ny Vestergade 10, 1471 Köpenhamn

Hemsida: Nationalmuseet

Konstmuseet Louisiana

Louisiana - museum for moderne kunst är Danmarks mest välbesökta museum. Under 2008 besökte 558 500 personer konstmuseet i Humleæk utanför Köpenhamn. Museets samling av modern konst består av internationella kända konstnärer som Jean Arp, Max Ernst, Pablo Picasso och Andy Warhol.

Med fler tåg om dagen tar man sig snabbt och enkelt från Köpenhamn över till det kända museet vid Öresund. Hit kommer man från hela världen för att njuta av fyra till sex större utställningar av modern och nutida konst. Här behöver man inte vara konstvetare för att ha roligt en dag och vandra runt mellan utställningarna. På Louisiana blandar man film, foto, skulpturer och målningar men tröttnar du på det kan du istället smita iväg till strandkanten och plaska med fötterna i havet.

Adress: Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk

Hemsida: Louisiana

V1 Galleri

Mitt i häftiga stadsdelen Kødbyen ligger detta galleri som gång på gång visar att Köpenhamn är en stad att räkna med, både på ett kulturellt, konstnärligt och nydanande plan. Galleriet har fått väldigt mycket uppmärksamhet sedan öppningen 2002, och anses allmänt vara ett av de mer nytänkande gallerierna i hela Skandinavien.

Fokus i galleriet ligger på urban konst, och massor av konstnärer har redan hunnit visa både utställningar och installationer här. Det är kanske inte stället man åker till när man behöver en ny tavla till vardagsrummet, men däremot ett galleri som inspirerar, ställer frågor och gör att man kanske får sig en tankeställare. Väl värt ett besök!

Adress: Flæsketorvet 69, 1711 Köpenhamn

Hemsida: V1 Galleri


Skriv en kommentar