Operaen på Holmen i Köpenhamn

Det är en storslagen syn som möter en när man vandrar ut på holmen Dokøen i centrala Köpenhamn. Där står det nya operahuset, Operaen på Holmen, och speglar sig vattnet med det stora utskjutande taket som nästan verkar sväva över byggnaden.

Projektet har sitt ursprung i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal som 1999 köpte marken och meddelade att man ville skänka Köpenhamn ett operahus. Fonden skulle välja arkitekten, placeringen och stå för uppförandet och sedan skulle Det Kongelige Teater ta över driften. Det invigdes i oktober 2004 av statsminister Anders Fogh Rasmussen men den första föreställningen gick först i januari 2005.

Foajén är spektakulär

En av de absolut mest spektakulära arkitektoniska detaljerna är den fantastiska foajén där flera hundra unikt inpassade lönnträpaneler klär den stora salens yttersida. Inne i auditoret är taket klätt i 105.100 ark bladguld. Förutom detta har man lagt enorma resurser på ljudkvaliteten inne i auditoriet och i orkesterns repetitionssal som ligger under vattenytan. Hela operan är på 14 våningar varav fem är under mark och det finns fler än 1000 rum i detta mäktiga byggnadsverk.

Lockar åt sig världsstjärnor

Hit kommer storstjärnor från hela världen och spelar, men även om man inte är intresserad av opera eller klassisk musik bör man besöka huset och gå en guidad tur genom lokalerna. Det är väl värt besväret.

Adress: Ekvipagemestervej 10, 1438 Köpenhamn

Operaen på Holmen i Köpenhamn.

Operaen på Holmen i Köpenhamn.
© Jun Kwang Han from Singapore, Singapore, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Karta till Operaen på Holmen och Köpenhamn

Här nedan hittar du en karta som visar var Operaen på Holmen ligger, samt även var alla andra sevärdheter och saker att göra som vi skriver om ligger i Köpenhamn. Scrolla enkelt runt på kartan och klicka dig vidare för att läsa om någon av de otaliga intressanta platser i Köpenhamn.


Skriv en kommentar