Den lille havfrue i Köpenhamn

Den lille havfrue, eller på svenska den lilla sjöjungfrun, är Köpenhamns kanske tydligaste symbol och en av dess absolut största turistattraktioner. Till skillnad från andra städers mest kända objekt är statyn, som namnet antyder, liten men icke desto mindre den mest fotograferade statyerna i världen.

Carlsbergs grundare beställde statyn

Det var faktiskt Carlsbergs grundare, Carl Jacobsen, som 1909 beställde statyn som föreställer den lilla sjöjungfrun från H.C. Andersens berömda saga efter att ha sett den uppförd som balett på Det Konglige Teater. Fyra år senare, den 23 augusti 1913 stod hon klar och utplacerad på en granitsten i Langelinie i Köpenhamns hamn. Detta datum firas varje år genom att flickor och unga kvinnor simmar ut i vattnet runt statyn och tillsammans bildar talet som utgör hennes ålder.

Konstnärens fru stod modell

Den danska konstnären Edvard Eriksen fick uppdraget att skapa bronsskulpturen och han lät sin fru, Eline, stå modell för den nätta figuren som tålmodigt blickar ut över fjärden i väntan på sin älskade. Vem som stått modell för hennes långväga kusin, Den genmodificerede Havfrue, vet ingen däremot. Det är en staty av konstnären Bjørn Nørgaard som placerades 100 meter från orginalet år 2006.

Den lille havfrue i Köpenhamn

Karta till Den lille havfrue och Köpenhamn

Här nedan hittar du en karta som visar var Den lille havfrue ligger, samt även var alla andra sevärdheter och saker att göra som vi skriver om ligger i Köpenhamn. Scrolla enkelt runt på kartan och klicka dig vidare för att läsa om någon av de otaliga intressanta platser i Köpenhamn.


Skriv en kommentar