Resmål/Köpenhamn/Restauranger & nattklubbar

Restauranger & nattklubbar i Köpenhamn

Kommer du som ny besökare till Danmark kommer du förundras över mycket när det gäller maten. Plötsligt är korvarna röda, wienerbröden enorma och mackorna bara ett bihang till själva pålägget.

Dansk matkultur skiljer sig ofta från den svenska

Dansk matkultur skiljer sig en hel del från vår svenska, men har ändå en hel del godbitar att bjuda på. Klassisk är den röda pölsen, en smal korv med rött skinn som finns i nästan varje gathörn. Visserligen finns den i Sverige också, men att äta den i Danmark gör ändå att den smakar lite godare. Ät den med stark senap, rostad lök och inlagd gurka mums!

Det danska smörrebrödet, bakverken och ölet

Ett annat klassiskt alternativ är det danska smörrebrödet, som innehåller mer pålägg än bröd men som smakar himmelskt gott. Stommen är alltid en skiva grovt, danskt, rågbröd, men utöver det kan ett smörrebröd innehålla vad som helst det vill säga vad du än önskar.

Är du mer sugen på bakverk måste du prova de danska wienerbröden. Stora som handflator och fulla med kalorier, men underbart goda! Vill du vara riktigt syndig så prova ett med choklad, en dansk specialitet som är svårslagen.

Den danska ölen är också en självskriven sak att prova när du är i Danmark, det finns inget som går upp mot en riktigt kall Carlsberg eller Tuborg på en uteservering i solen!

Typisk dansk mat.

Rekommenderade restauranger

Noma

I den här tävlingen är det ingen skam att komma trea. Det är till och med så att den som hamnar på femtionde plats har skäl att korka upp champagnen och fira. För när det kommer till S. Pellgrinos lista över världens femtio bästa restauranger är prestigen enorm.

Det är också därför hela Köpenhamn får dela äran med Noma, som på den senaste listningen steg hela sju placeringar och nu kaxigt sitter två steg ifrån världsettan, El Bulli i Spanien.

Nomas mat fokuserar på Norden och dess råvaror och förvandlar dessa till fantasieggande skapelser genom kockarnas kunskaper och kreativitet. På menyn hamnar musslor, krabba, languster från Färöarna som lever tills precis att de serveras, berättar deras hemsida. Lam, myskoxe, bär och det renaste källvattnet kommer från Grönland.

För en alldeles speciell kulinarisk upplevelse är Noma i Köpenhamn en härlig upplevelse och något du aldrig kommer att uppleva någon annanstans.

Adress: Refshalevej 96, 1432 Köpenhamn.

Hemsida: Noma

Typisk dansk ostbricka.

Typisk dansk ostbricka

A Hereford Beefstouw

Om du uppskattar en riktigt välgrillad köttbit är detta verkligen restaurangen för dig. Här får du själv fylla i på menyn vilken köttbit du vill ha, hur den ska vara grillad och vilka tillbehör du önskar. Är du inte så förtjust i kött finns det självklart många andra alternativ såsom grillad fisk eller en helt fantastisk salladsbuffé av sällan skådat slag.

Restaurangen är uppdelad i fem olika delar, så att man kan välja precis den atmosfär man känner för, allt från gatuvy till parkutsikt eller varför inte låtsas att du befinner dig på en engelsk pub?

Restaurangen, som är känd för sitt stora utbud av vin, är också den enda i Danmark som har ett tempererat vinskåp vilket gör att vinet du beställer alltid serveras vid rätt temperatur för bästa smakupplevelse. Restaurangen har även samarbete med ett lokalt ölbryggeri precis vägg i vägg, och serverar därför också hembryggd öl av hög kvalitet. Är du ute efter en restaurangupplevelse utöver det vanliga är detta stället för dig.

Adress: Vesterbrogade 3, 1620 Köpenhamn.

Hemsida: A Hereford Beefstouw

Restaurang Peder Oxe

Restaurang Peder Oxe är en Köpenhamns mest välkända och gemytliga krogar, med en genuint hemtrevlig atmosfär som bara förstärks av det faktum att ägarna lagt ner både tid och ansträngning på att få alla kunder att känna sig välkomna. Här finns något för alla smaker, och restaurangen väljer ofta meny efter vad som är i säsong, vilket är ett extra plus.

Peder Oxe ligger väldigt vackert i de gamla delarna av Köpenhamn, precis på Köpenhamns äldsta torg faktiskt, Graabroedretorv. Detta ger det en extra trevlig atmosfär, och när man kliver in genom dörren i det gamla huset känner man sig genast som hemma. Restaurang Peder Oxe är nästan ett måste om man besöker Köpenhamn!

Adress: Gråbrødretorv 11, 1154 Köpenhamn.

Hemsida: Restaurang Peder Oxe

Nattklubbarnas nattklubb: VEGA

När det sedan kommer till nattklubbar i Köpenhamn så är VEGA en av de mest kända nattklubbarna i hela Skandinavien, och en av Danmarks främsta konsertlokaler. Hit kommer internationella storheter som David Bowie, Prince, Moby, Foo Fighters och Fatboy Slim och VEGA har blivit utsett till Europas bästa spelplats av det internationella musikmagasinet Live.

Konserter i två lokaler

Konserterna spelas i de två lokalerna, Store VEGA och Lille VEGA, med kapacitet för 1500 respektive 500 personer och sammanlagt spelas här cirka 250 konserter årligen med ungefär 300 000 besökare.

Huset byggdes 1956 av den kände danske arkitekten Vilhelm Lauritzen som ett Folkets Hus, och det är känt som ett utmärkt exempel på skandinaviskt 50-talsdesign. Med sina rötter i Folkets Hus-traditionen erbjuder huset massor av möjligheter för arrangemang av de mest skilda slag, allt från årsstämmor, presskonferenser och spektakulära fester. Som tydligaste exempel på detta syns VEGA Lounge som med kapacitet för 330 gäster erbjuder en alldeles speciell atmosfär eller den lite mindre Ideal Bar som ligger på gatuplan.

Förutom konserter och barerna finns även VEGA Natklub som spelar allt mellan house, techno och electro, men även hip hop, funk och jazz, beroende på vem som står i DJ-båset för kvällen.


Skriv en kommentar