Parken i Köpenhamn

Näst efter Ullevi i Göteborg, är Parken i Köpenhamn nordens näst största idrottsarena. Det är här det danska fotbollslandslaget och FC København spelar sina hemmamatcher och arenan ägs av det senare. Dess fullständiga namn är Telia Parken, och tidigare hette den Københavns Idrætspark.

Tar över 40 000 åskådare

Arenan tar 42 305 åskådare och används liksom andra arenor av den här storleken även till annat än fotboll. Det var här Danmark höll Eurovision Song Contest år 2001. Köpenhamnsborna är stolta över att man här höll UEFA-Cupens final 2000, men  numera förknippas även den anrika fotbollsstadion med den pinsamma supporterattacken 2007. Det var då en full dansk supporter stormade in på planen och på så vis gjorde att Sverige tilldömdes matchresultatet 3-0.

Totalrenoverades under 90-talet

Parken invigdes 1911 men totalrenoverades 1990-92 och med stora förändringar på gång under 2009. Den största förändringen blir den nya VIP-läktaren som med sina 4000 platser gör att den totala kapaciteten minskar.

Parken i Köpenhamn när den höll på att byggas.

Parken i Köpenhamn när den höll på att byggas.
© Thue C. Leibrandt, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Karta till Parken och Köpenhamn

Här nedan hittar du en karta som visar var Parken ligger, samt även var alla andra sevärdheter och saker att göra som vi skriver om ligger i Köpenhamn. Scrolla enkelt runt på kartan och klicka dig vidare för att läsa om någon av de otaliga intressanta platser i Köpenhamn.


Skriv en kommentar