Christiania i Köpenhamn

Christiania är något så otroligt som en fristad för  människor med en alternativ livsstil, mitt inne i centrala Köpenhamn. Sedan det skapades har det varit känt som också en frizon för lättare droger, särskilt hasch och hallucinogena svampar, men efter en stor upprensning år 2004 har denna handel minskat avsevärt.

Christiania etablerades år 1971

Christiania etablerades 1971 när hippies bröt sig in på det nedlagda militärområdet i stadsdelen Christianshavn och började bosätta sig. Hundratals personer vallfärdade till den outnyttjade marken för att bygga sig ett nytt samhälle baserat på frihet och gemenskap.

Fastän att Christiania alltid varit en vagel i ögat för ordningsmakten, har den överlevt i alla dessa år genom kompromisser och genom ett stort stöd från allmänheten.

Numer ett populärt resmål

Sedan dess har det också blivit ett av Köpenhamns största besöksmål och man kan få guidade turer runt på området. Hela Christiania är en orgie i färger och kreativa uttryck och man kan utan problem ta till sig dess charm till fots.

För att komma till Christiana tar man enklast tunnelbanan till hållplatsen Christianshavn.

Entre till Christiania i Köpenhamn.

Entre till Christiania i Köpenhamn.
© Bruno Jargot, CC BY-SA 1.0, via Wikimedia Commons

Karta till Christiania och Köpenhamn

Här nedan hittar du en karta som visar var Christiania ligger, samt även var alla andra sevärdheter och saker att göra som vi skriver om ligger i Köpenhamn. Scrolla enkelt runt på kartan och klicka dig vidare för att läsa om någon av de otaliga intressanta platser i Köpenhamn.


Skriv en kommentar