Resmål/Köpenhamn/Praktisk info

Praktisk info om Köpenhamn

Här kan du hitta praktisk information kring Köpenhamn, som kan vara bra att veta som turist eller besökare i staden.

Snabba fakta om Danmark och Köpenhamn

Ta sig runt i Köpenhamn

Det finns många olika sätt att ta sig runt i Köpenhamn, men de två absolut vanligaste sätten är att antingen promenera eller cykla. Promenera behöver man ju så klart inte någonting för att kunna göra, mer än lite ork, men för att cykla behöver man hyra en cykel.

Cykla i Köpenhamn

Köpenhamn är inte någon särskilt stor stad till ytan och ett av de bästa sätten att ta sig runt är på cykel. Det finns ingen idé med att trängas i trafiken med bil. Om man kommer från Sverige, antingen från Malmö eller om man tar färjan till Helsingør kan man lätt ta med sig cykeln.

Man har satsat mycket på cykelturismen på senare år i Köpenhamn. Numera är cykelbanorna väl tilltagna och du hittar dem längs de flesta stora gatorna.

Men du behöver inte ens komma med din egna cykel. Under sommarmånaderna, från 1:a maj till den 15:e september, kan du gratis låna en av stadens 2500 stadscyklar. Dessa hittar man på stationer runt om i stan och det står dig helt fritt att hämta den på en plats och sen lämna av den på en annan. Det enda som krävs är att du stoppar i ett tjugokronorsmynt i låset, precis som du är van vid att göra med kundvagnar.

Ta dig runt i Köpenhamn med cykel.

Ta dig runt i Köpenhamn med cykel.

Cykeltaxi i Köpenhamn

Känner du dig trött på att vandra runt i Köpenhamn kan du istället luta dig tillbaka i en cykeltaxti och be den kunniga chauffören att ta dig runt mellan sevärdheterna. De vet vad som händer i staden och det är inte särskilt dyrt. Om du vill väntar de snällt på dig medan du går in på museer eller vill stanna vid någon särskild plat.

Testa till exempel Quickshaw eller Copenhagen Rickshaw som erbjuder antingen färdiga paket eller så kör de dig enligt dina instruktioner. Men räkna med att de allra flesta har plats för två passagerare och inte fler.

Det går att förboka din cykeltaxi men det kostar bara mer. Gå istället till de stora knutpunkterna som Hovedbanegården eller något annat av de 18 strategiskt placerade avgångsplatserna runt om i huvudstaden.

Fingerplanen i Köpenhamn

Om man tittar på Köpenhamn ovanifrån ser man hur staden ligger koncentrerad mot kusten vid Öresund och sträcker sig ut i  olika stråk inåt landet. Att det ser ut som det gör är ingen tillfällighet.

Beslutades redan 1947

1947 beslutade Egnsplankontoret om den så kallade Fingerplanen, en stadsutvecklingsplan för Stor-Köpenhamn. Fingerplanen innebar att man skulle låta Köpenhamn utvecklas i en slags trafikkorridorer, eller parkways enligt en amerikansk modell. Att den heter som den gör kommer av en idé om en hand, där handflatan är den koncentrerade stadskärnan, och de fem fingrarna spretar ut ifrån denna kärna.

Denna plan har haft en väsentlig betydelse för huvudstadsregionens utveckling och har påverkat hur man planerar boendeområden, industrier, motorvägar etc. Det enda som saknas är nu att man rent fysiskt ringar in handen och dess fingrar så att den syns från luften när man landar på Kastrup. Vi får hoppas att det blir verklighet.


Skriv en kommentar