Resmål/Danmark /Städer /Köpenhamn

Danmarks huvudstad Köpenhamn

Köpenhamn är både huvudstad i Danmark och huvudort i den mest expansiva regionen i Nordens, Öresundsregionen. Men samtidigt som affärslivet blomstrar är Köpenhamn en oerhört gemytlig stad med ett relativt lugnt tempo, många parker och mysiga bakgator. I Köpenhamn finns inte bara möjlighet att njuta av den vackra arkitekturen, utan även att shoppa i några av de bästa affärerna i Norden samt äta god mat och dricka god öl.

Strøget är ett måste

Strøget är en mycket känd lång gågata med mysiga caféer, barer och många butiker. Traskar man sedan ner till Nyhavn kan man njuta av solen, de fantastiska husen, vattnet och god öl. På gränderna alldeles i närheten kan man också upptäcka mängder med konst och antikviteter, och även en ansenlig mängd tatuerare. Härifrån utgår också sightseeingbåtar för färder runt omkring i Köpenhamn. Båtarna tar en på turer där man får uppleva gammal såväl som helt ny arkitektur. Här ges man möjlighet att se att Köpenhamn verkligen är en stad av kontraster.

Strax söder om Ströget går Strædet, som är en annan mysig gågata med både butiker och intressant arkitektur. Ett spännande område är annars det unga Nørrebro, där man kan hitta bland annat kultur, butiker, restauranger och barer. Det vackra Christiansborgs slott och Gammelstrand är också intressanta platser för turister att besöka, liksom givetvis landmärket Lilla Havsfrue som finns i Langelinie - även om de flesta lokalinvånare tycker att den är ganska omärkvärdig. Även slottet Rosenborg är värt ett besök, här förvarar man bland annat landets kronjuveler.

Strøget i Köpenhamn

En kunglig stad

Köpenhamn är även en kunglig stad, och som sådan faktiskt en av de äldsta i hela Europa. Köpenhamnarna är dessutom mycket stolta över sitt kungliga hov. En liten bit från Nyhavn hittar man även rokokoslottet Amelienborg, vilket är det kungliga residenset. I Köpenhamn finns det också många intressanta museer. Galleriet Arken rymmer till exempel verk av de kända skagenmålarna.

Köpenhamn har en relativt ny tunnelbana som kör med förarlösa tåg. Annars går det bra att bara flanera runt i staden eller ta någon av de många bussar som finns. När man äter ute i Köpenhamn är det förresten ett måste att prova på smörrebröd. Danskarna tycker mycket om sitt smörrebröd och talar gärna gott om det, och tar gärna en Aalborg till (eller två).

Det anrika Tivoli i Köpenhamn

Mitt i Köpenhamn hittar man även det anrika Tivoli. Tivoli är inte bara en nöjespark, utan en grönskande park som man kan njuta av. Här finns en hel del mysiga parker och dammar, men även butiker, caféer och riktigt trevliga restauranger. Man kan också studera de små lokala bryggerierna här, och njuta av en riktig hantverks-öl och titta på allt folk som flanerar förbi.

Mycket finns strax utanför staden

Om man vill bege sig lite utanför Köpenhamn rekommenderas en tur till anrika Klampenborg. Här finns en magnifik natur och en härlig galoppbana, och inte minst ett riktigt trevligt tivoli: Bakken. Man tar sig lätt hit med tåg. Någonting man också enkelt kan ta tåget till är det exotiska och kontroversiella Christiania som överlevt övergången från hippietiden, vilket numer är en fristad för fritänkare.

Tidszon och tidsskillnad Köpenhamn

Om du undrar vad klockan är i Köpenhamn eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Köpenhamn, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Köpenhamn, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Köpenhamn.

Läs mer om Köpenhamn

Om du vill läsa mer om Danmarks huvudstad Köpenhamn och vad staden har att erbjuda, både vad gäller saker att göra och sevärdheter, kan vi rekommendera vår egna sajt Köpenhamn.com. Den är helt dedikerad till Köpenhamn och innehåller mängder med matnyttig information om Köpenhamn och allt som finns att se och göra i denna så vackra stad.

Karta över Köpenhamn

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Köpenhamn där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.