Resmål/Japan/Klimatet i Japan

Japans varierande och omväxlande klimat

Japans klimat varierar väldigt mycket stort från norr till söder, men i huvudsak är det tempererat. I de södra delarna av landet förekommer det exempelvis en regnperiod, medan det i norra delarna är riktiga vintrar. Den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i Japan är 40,9 grader Celsius, vilket gjordes i de både prefekturerna Gifu och Saitama (centrala Honshu) den 16 augusti 2007.

Klimatet på Hokkaido

I norra Japan på ön Hokkaido är klimatet ganska likt det vi har här hemma i Sverige. Man har långa och kalla vintrar, och kyliga somrar. På vintern brukar det komma väldigt mycket snö, vilket har gjort att man på Hokkaido har satsat stort på vinterturismen.

Klimatet på Honshu

Längs med östkusten mot Stilla havet är vintrarna kalla med lite snöfall, och somrarna är varma och fuktiga tack vare de sydöstliga varma vindarna. Omkring inlandssjön har man något mildare vintrar, tack vare det skydd som bergen i Chukogu och Shikoku ger.

På det centrala höglandet har man ett typiskt inlandsklimat, med ganska stora temperaturskillnader mellan sommaren och vintern. Temperaturskillnaderna är även ganska stora mellan dag och natt.

Längs med västkusten på Honshus, mot Japanska sjön, får man ofta mycket kraftiga snöfall under vinterhalvåret på grund av de nordvästliga vindarna. Man har även lägre temperaturer här än på östkusten, dock kan det bli riktigt hett under sommaren till följd av Föhn-vindsfenomenet.

Regnperiod i Japan

Regnperioden i Japan startar i maj på Okinawa, och drar sedan norrut för att dö ut i de norra delarna av Honshu under slutet av juli. På större delen av Honshu börjar regnperioden något före mitten av juni, och håller på i ungefär en och en halv månad innan den dör ut.

Tyfoner är vanliga

Under sensommaren och i början av hösten är det även mycket vanligt med tyfoner i Japan, framför allt runt Okinawa, vilka medför oerthört kraftiga regnväder.

Artiklar om städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Shopping i Italien