Saitama, Tokyos granne

Saitama är den tionde största staden i Japan med sina lite knappt 1,2 miljoner invånare, och är en del av det storstadsområde som brukar benämnas som Stortokyo. Hela Stortokyoområdet har totalt över 35 miljoner invånare totalt.

Saitama är även huvudstad i prefekturen med samma namn, och är en av de få Japanska miljonstäder som inte ligger i direkt anslutning till havskusten. Däremot ligger Saitama endast 15-30 km från Tokyo, som i sin tur ligger invid havskusten. Som en konsekvens av det korta avståndet till huvudstaden Tokyo är det många av Saitamas invånare som pendlar till Tokyo centrum varje dag. Förbindelserna mellan städerna är mycket goda, och generellt sett anses det att Stortokyoområdet har ett av världens bästa och mest utvecklade kollektivtrafiksystem - varav det mesta är baserat på tåg och tunnelbana.

Sevärdheter i Saitama

Shintotemplet Hikawa

Shintotemplet Hikawa är ett stort shintotempel som ligger bakom tre så kallade torii-portar, vackert placerat i en skog med många japanska almträd. Runt templet finns en stor park med mängder av körsbärsträd, ett zoo och ett museum. En intressant sak gällande detta tempel är att det runtomkring i Japan finns ca. 290 "dottertempel" (många väldigt små) som också heter Hikawa.

John Lennon muséum

Eftersom Saitama är Yoko Onos hemstad så finns här självklart också en koppling till John Lennon. Yoko Ono har nämligen etablerat ett John Lennon museum, som ligger i Saitama Super Arena. Yoko Ono öppnade museet för att sprida kunskap om John Lennons liv och musikkarriär, och det öppnades den 9 oktober 2000 - samma dag som John Lennon skulle ha fyllt 60 år. Yoko Ono själv bor dock inte kvar i Saitama, utan bor sedan länge i New York City i USA.

Järnvägsmuseet i Saitama

Järnvägsmuseet i Saitama öppnade den 14 oktober 2007, och drivs av den ideella organisationen Östra Japans Järnvägskulturella Stiftelse, som i sin tur är knuten till Östra Japans Järnvägsföretag. I museet finns mängder av lok, minitåg, tågsimulatorer och storbildspresentationer, tillsammans med en kafeteria och en affär.

Karta över Saitama

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Saitama där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar