Trädstaden Sendai

Sendai är den nordligaste miljonstaden på Honshu, och är Japans tolfte största stad med sina lite drygt 1 miljon invånare. Staden ligger på Honshus östkust, ungefär 300 km norr om Tokyo, och är huvudstad i prefekturen Miyagi.

Sendai kallas ofta för Trädstaden, tack vare att det finns träd planterade över hela staden (av arten Japansk Zelkova). Som exempel, bara längs med vägarna Jouzenji Dori och Aoba Dori, vilka är två av huvudgatorna i Sendai, finns över 60 träd planterade.

Ekonomi och transport i Sendai

Sendai är det ekonomiska centrumet i Tohoku-regionen, och även regionens transport- och logistiknav. Här återfinns inte mindre än åtta tåglinjer, och en stor järnvägsstation för Shinkansen (Tohoku och Akita gör stopp här).

Sendai har också både en stor hamn, och en internationell flygplats (Sendai Airport: SDJ). Sendai Airport ligger ca. 25 minuters tågresa från centrala Sendai, och har flyglinjer till bland annat Kina, Sydkorea, Taiwan och Hawaii (USA).

De ekonomiska intressena i staden handlar i stor utsträckning om handel och service, inom vilken ungefär två tredjedelar av stadens arbetsföra befolkning arbetar. Dock är det nästan inga stora företag som har sitt huvudkontor i Sendai, ett undantag är dock Tohoku Electric Power Co. som är en stor regional elleverantör.

Jordbävningen och tsunamin den 11 mars 2011

En händelse i närtid som satte Sendai på kartan för omvärlden är den stora Tōhoku-jordbävningen som inträffade den 11 mars 2011, som hade magnitud 9,1 och vars epicentrum var i havet utanför Sendai. Själva jordbävningen i sig orsakade inte så jättestora skador, utan det var den efterföljande tsunamin som orsakade stora översvämningar och förödelse i hela Sendai-området. Tsunamin nådde på vissa ställen så långt som 8 km in i landet, till och med flygplatsen blev helt översvämmad och kunde inte användas. Ungefär 16 000 människor dog till följd av denna stora jordbävning.

Karta över Sendai

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Sendai där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar