Centrala hamnstaden Nagoya

Nagoya som ligger ungefär i mitten av huvudön Honshu är den fjärde största staden i Japan med sina lite drygt 2,2 miljoner invånare. Nagoya ligger vid Stilla havskusten och är en för Japan mycket viktig hamnstad. Den prefektur som Nagoya ligger i kallas Aichi, i vilken Nagoya även är huvudstad. Staden Nagoya utgör även centrum för en så kallad "storstadsregion", som heter Chukyo Metropolitan Area och med lite fler än 9,5 miljoner invånare.

Kommunikationer i Nagoya

Flyg till och från Nagoya

Ungefär 30 minuter söderut från Nagoya centrum ligger flygplatsen Chubu Centrair International Airport (IATA: NGO, ICAO: RJGG). Den är bekvämt placerad på en konstgjord ö, som så många andra av Japans flygplatser. Flygplatsen är rankad som den åttonde största flygplatsen i Japan, och varje år passerar fler än tio miljoner människor genom dess gater.

Buss, tåg och tunnelbana i Nagoya

Som så många andra större städer i Japan har Nagoya utmärkta kommunikationsmöjligheter med buss, tåg och tunnelbanor. Om man reser med tåg kommer man garanterat att passera JR Central Towers som är Nagoyas järnvägsstation, sett till golvyta är det världens största järnvägsstation.

Shinkansen från Nagoya

Om man tar Shinkansen från Nagoya kan man ta sig till många av Japans större städer, exempelvis tar det ca. 2 timmar att åka från Nagoya till Tokyo med Shinkansen, ungefär en timme till Osaka och bara lite mer än en halvtimme att ta sig till Kyoto.

Ekonomi och näringsliv i Nagoya

I Nagoya-regionen finns det mycket tung industri, och flera biltillverkare går också att hitta i staden. Man brukar ibland säga att Nagoya är Japans Detroit, som är den ökända bilstaden i USA. Exempelvis har Toyota sitt huvudkontor i grannstaden som fått namnet Toyota City, och även många av de underleverantörer som är så viktiga för biltillverkarna finns i Nagoya. Andra exempel på företag med huvudkontor i Nagoy när konfektionsföretaget Marukawa och keramikföretaget Noritake.

Sevärdheter i Nagoya

Nagoyaslottet

En av de mest välbesökta resmålen i Nagoya är Nagoyaslottet. Slottet byggdes ursprungligen år 1612, men olyckligtvis förstördes det nästan helt under Andra världskriget - slottet självt brändes ned den 14 maj 1945. Slottet byggdes dock upp igen och stod klart år 1959, i samma veva passade man även på att installera moderniteter såsom hissar och luftkonditionering.

Toyota-Mainichi Building (Midland Square)

Toyota-Mainichi Building (inofficiellt Midland Square) är en skyskrapa som finns i Meieki-distriktet. Den öppnades år 2007 och är den femte högsta byggnaden i Japan med sina 247 meter. I skyskrapan finns bland annat ett shoppingcenter med runt 60 märkesbutiker, en biograf och inte mindre än två bilutställningshallar. Skyskrapan har även ultrasnabba tvåvåningshissar, som gör att det bara tar 40 sekunder att komma högst upp i byggnaden.

Nagoyaslottet i Nagoya, Japan.

Nagoyaslottet i Nagoya.

Karta över Nagoya

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Nagoya där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar