Resmål/Japan /Städer /Kitakyushu

Kitakyushu på norra Kyushu

Kitakyushu är den trettonde största staden i Japan, med strax under en miljon invånare. Kitakyushu ligger i Fukuoka-prefekturen, på den nordligaste delen av ön Kyushu som ligger i de södra delarna av Japan. Det sund som Kitakyushu ligger invid kallas Kanmon-sundet, och är ett av de mest trafikerade sunden i Japan. Man har även byggt en stor bro som förbinder Kitakyushu med Japans största ö Honshu, denna bro kallas Kanman-bron.

Näringsliv och kommunikationer

Kitakyushu är en av Japans allra viktigaste industristäder. Framför allt sedan det statliga stålbolaget Yahata öppnade en stor anläggning i staden, vartefter den har känd som en stålverkstad. De lokala myndigheterna arbetar dock på att skifta omvärldens fokus till deras mer mer högteknologiska industrier, som till exempel världens största toalettillverkare, TOTO (grundat 1917). TOTO har sitt huvudkontor i Kitakyushu, och har blivit världskända tack vare sina högteknologiska självrengörande toaletter, så kallade washlets.

Med landvägen kan man komma till Kitakyushu genom att passera Shimonosekisundet. Antingen åker man med med Sanyo Shinkansen, som går i järnvägstunneln som blev färdigbyggd redan under 70-talet, som går under sundet (tunnelns totala längd är hela 18,7 km!). Alternativt så åker man bil över den sexfiliga motorvägsbron Kanmonkyo, som stod klar år 1973. Tunneln under sundet har faktiskt funnits ända sedan den smalspåriga första järnvägstunneln blev klar år 1944. Men den första biltunneln blev klar 1958. I mars 2006 öppnades även Kitakyushu International Airport. Flygplatsen är byggd på en konstgjord ö en bit ut i vattnet, ca. 3 km från kusten österut från staden sett.

Karta över Kitakyushu

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Kitakyushu där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Kitakyushu, Japan.

Kitakyushu, Japan.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar