Kyoto, blommornas stad

Kyoto är den åttonde största staden i Japan, med sina lite knappt 1,5 miljoner invånare. Kyoto är också en del av storstadsområdet Osaka-Kobe-Kyoto, som tillsammans har fler än 19 miljoner invånare. Osaka-Kobe-Kyoto är det näst största området efter Stortokyo-området. Kyoto är även den största staden i Japan som inte ligger vid havskusten.

Kyoto är den mest välbevarade staden i hela Japan, sett till historiska byggnader och svunna tider. Den klarade sig nästan helt från bombningarna under Andra världskriget, och är därför en av få av de större städerna i Japan som fortfarande har kvar byggnader från tiden före Andra världskriget.

Var tidigare Japans huvudstad

Kyoto grundades 794 av kejsaren Kanmu, och var fram till 1868 Japans huvudstad innan Tokyo "knyckte" denna titel. Kyoto brukar ibland kallas Hana no Miyako, eller "blommornas stad", detta tack vare sina tempel och vackra trädgårdar. Kyoto fullkomligen myllrar av tempel, det finns över 2 000 stycken, och palats att skåda och beundra. Det kändaste av dem alla är Guldpaviljongen (kinkaku-ji).

Geografin runt Kyoto

Kyoto ligger placerat i en dal som är en del av Yamashirodalen. Detta innebär att stden är omringad av berg på tre sidor. Dessa beg ingår i ett bergsområde som heter Tamba, och de berg som ligger intill Kyoto heter Kitayama, Nishiyama och Higashiyama, samtliga med en höjd på strax under 1 000 meter. Denna placering, mitt i en dal omringad av berg, ger Kyoto ett skyddande läge som agerar som en slags ugn under somrarna som blir oerhört varma.

Ekonomi och turism

När det kommer till Kyotos ekonomi är turismen en mycket viktig del, detta tack vare att Kyoto är den enda välbevarade miljonstaden i Japan (dvs. från tiden före Andra världskriget). Kyoto besöks därför av många skolklasser och turister, som vill se en del av Japans historia som egentligen inte riktigt går att uppleva någon annanstans.

Den mesta industrin som finns i Kyoto är relativt småskalig, och oftast handlar det om tillverkning av japanska hantverk och souvenirer. Kyoto är dock japans centrum för Kimono-tillverkning. Den enda lite större industringrenen i Kyoto är elektronikföretag, bland andra har exempelvis Nintendo, Kyocera och Murata Machinery sina huvudkontor i Kyoto.

Sevärdheter i Kyoto

Sevärdheter finns det gott om i Kyoto, inte minst alla vackra tempel som kan man springa på nästan lite var som helst.

Järnvägsstationen i Kyoto

Järnvägsstationen i Kyoto är väl värd ett besök. Stationen är den näst största i Japan, efter stationen i Nagoya, och i den finns bland annat ett stort shoppingcentra, hotell en, biograf och flera lokala myndigheter. Byggnaden som utgör Järnvägsstationen består av hela 15 våningar. Snabbtåget Tokaido Shinkansen, lokala tåg och tunnelbanan stannar vid Järnvägsstationen i Kyoto, vilket även gör den till en hub.

Kyoto Tower

Kyoto Tower är stadens högsta byggnad, och är ett 131 meter högt torn som står mittemot Järnvägsstationen. På 100 meters höjd finns ett utsiktsdäck som erbjuder en fantastisk utsikt över staden, och i botten av tornet finns ett hotell och flera affärer.

Besök en filminspelning

Många av de japanska filmer som utspelar sig under Edo-perioden, så kallade Jidaigeki-filmer (med samurajer t.ex.), är inspelade i Kyoto. Filminspelningar är mycket vanligt förekommande, och åskådare är nästan alltid välkomna att titta på inspelningarna.

En typisk gränd i Kyoto, Japan.

En typisk gränd i Kyoto.

Karta över Kyoto

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Kyoto där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar