Resmål/Japan /Städer /Yokohama

Yokohama, Tokyos mindre syskon

Även om Yokohama ibland ses som ett småsyskon till Tokyo är det ingen liten stad, det är faktiskt den näst största staden i Japan med sina knappt 3,7 miljoner invånare. Yokohama är ett stort och kommersiellt centrum i Stortokyo-området, och i Yokohama finns även en av de största och viktigaste hamnarna i Japan.

Yokohama ligger placerat vid den västra sidan av Tokyobukten, ungefär 30 kilometer från Tokyo självt. Mellan Tokyo och Yokohama (via Kawasaki som ligger mellan städerna) går ett flertal järnvägar och motorvägar.

Ekonomi och industri i Yokohama

Yokohama har en mycket stark ekonomi, och det finns många stora företag som är lokaliserade i staden. Särskilt starka områden är bioteknik, halvledare och båtfrakt. Exempelvis valde biltillverkaren Nissan Motors att flytta sitt huvudkontor från Tokyo till Yokohama år 2010. Det finns ett väldigt stort industriområde som kallas Keihin Industrial Area, som sträcker sig från kustlinjen, norr om centrum, mot Kawasaki och Tokyo.

Sevärdheter i Yokohama

Minato Mirai och Landmark Tower

I Yokohamas hamnkvarter finns ett område som kallas Minato Mirai (sv: Framtidens Hamn), som hyser väldigt futuristiska bebyggelser. Där finns även Japans näst högsta byggnad Landmark Tower, med en höjd av 296,3 meter som blev färdigbyggt 1993. I Landmark Tower finns ett femstjärnigt hotell på våningarna 49-70, på våningarna under hotellet är det kontor och affärer. På den 69:e våningen finns även ett utsiktsdäck som kallas Sky Garden, där går det att se med en 360-graders vy över Yokohama. Dagar med klar sikt kan man till och med se Japans högsta berg, Fuji-san. I Minamoto Mirai finns även Yokohamas moderna konstmuseum.

Yokohama Marine Tower

Yokohama Marine Tower är världens högsta fyr, med en höjd av hela 106 meter. På 100 meters höjd finns en utsiktsplattform varifrån man kan beskåda Yokohama. Tornet invigdes 1961, och på klara dagar går det även här att se Fuji-san från utsiktsplattformen. Tornet var stängt mellan december 2006 och maj 2009 för renovering.

Yokohama Chinatown

Yokohama Chinatown är den största chinatown-stadsdelen i Japan, och faktiskt även en av de absolut största chinatowns i världen. I Yokohama Chinatown finns över 200 restauranger, trots att befolkningen i själva chinatown är begränsad till endast 3-4 000 invånare.

Vy över Yokohama i Japan, med berget Fuji-san i bakgrunden.

Vy över Yokohama i Japan, med berget Fuji-san i bakgrunden.

Karta över Yokohama

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Yokohama där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyo

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar