Resmål/Japan /Städer /Hiroshima

Fantastiska Hiroshima

Hiroshima är den elfte största staden i Japan, med sina lite drygt 1,1 miljoner invånare. I Chigoku-regionen som ligger på den västra delen av Honshu är Hiroshima dock den största staden.

Precis som de flesta av de lite större städerna i Japan ligger Hiroshima vid havskusten. Staden är uppbyggd omkring Otaflodens delta, som med hjälp av de sju flodfåror den består av delar in staden i sex öar. Namnet Hiroshima betyder faktiskt även den breda ön, vilket är väldigt passande med tanke på hur staden ser ut även idag.

Atombomben över Hiroshima

Hiroshima är en sådan stad som nästan alla känner till, orsaken till detta är för att det är den första staden i världen som har bombats med en atombomb. Det var under morgonen den 6 augusti 1945 som den 4 400 kilo tunga atombomben med smeknamn "Little Boy" släpptes, och detonerade ca. 600 meter ovanför Hiroshima. Man har estimerat att över 66 000 människor miste livet som ett direkt resultat av "Little Boy".

Fluktuerande invånarantal

I nuläget bor som sagt mellan 1,1 och 1,2 miljoner invånare i Hiroshima. Om man inte räknar in alla förorter så klart, då blir siffran strax över två miljoner. Men Hiroshima har inte alltid varit en så stor stad, under början av 1900-talet bodde här ungefär 140 000 människor. Och under Andra världskriget hade Hiroshima lite drygt 400 000 invånare. Efter bombningen 1945 sjönk befolkningen drastiskt återigen till dryga 140 000, och det skulle dröja hela tio år till innan staden återigen hade lika invånare som innan Andra världskriget.

Genbaku Dome i Hiroshima, Japan.

Genbaku Dome i Hiroshima, den enda byggnaden som inte totalförstördes av atombomben "Little Boy", som släpptes över staden under morgonen den 6 augusti 1945.

Näringslivet i Hiroshima

Näringslivet i Hiroshima domineras av tillverkningsindustrier, samt forskningsföretag med koppling till tillverkningsindustrin. Det största företaget i staden är biltillverkaren Mazda, och en stor del av Mazdas bilmodeller tillverkas även i Hiroshima. Hiroshima är även en relativt stor hamnstad.

Hiroshimas spårvagnar

Under 60- och 70-talen valde de flesta japanska städer att riva upp spårvagnarna och istället bygga tunnelbanor, men till skillnad från dessa har Hiroshima valt att behålla sina spårvagnar. Orsaken är till stor del stadens placering i Otaflodens delta, vilket skulle göra det oerhört dyrt att bygga ett tunnelbanenät.

En intressant fakta kring Hiroshimas spårvagnar är att fyra spårvagnar faktiskt överlevde Andra världskriget, och två av dem är fortfarande i trafik: Hiroden nr 651 och Hiroden nr 652.

Sevärdheter i Hiroshima

En av de platser som man bara måste besöka vid en resa till Hiroshima är Fredsparken, där bland annat Genbaku Dome ligger. Denna byggnad är den enda som inte utplånades helt i närheten av den plats där atombomben sprängdes 1945. I övrigt blev allting i dess närhet utplånat av bomben. Man har valt att behålla byggnaden i detta skick för att aldrig glömma denna fruktansvärda händelse.

I Fredsparken återfinns också Fredsmuseet, som innehåller många intressanta fakta och föremål. Det finns också många andra mycket intressanta och viktiga monument och minnesplatser runt omkring i Fredsparken.

Karta över Hiroshima

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Hiroshima där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar