Resmål/Japan /Städer /Kawasaki

Kawasaki, staden utan centrum

Kawasaki är den nionde största staden i Japan med sina lite knappt 1,4 miljoner invånare. Kawasaki ligger i prefekturen Kanagawa, och är en del av det område som kallas Stortokyo. Detta område är ett av de mest tätbefolkade områdena i världen, med sina över 35 miljoner invånare. Men trots att Kawasaki är en så pass stor stad så saknar staden ett riktigt kommersiellt centrum. Detta då de närliggande Tokyo och Yokohama som också tillhör Stortokyo, i princip har vuxit ihop med varandra och det har blivit så att dessa två städers stadscentrum även agerar centrum för Kawasaki.

Näringsliv och kommunikationer

Kawasaki har flera tunga industrier och andra högteknologiska inrättningar, bland de mest kända kan nämnas exempelvis Nippon Oil Corporation, Fujitsu, NEC och Toshiba. Staden Kawasaki har dock ingenting att göra med företaget Kawasaki Heavy Industries Ltd. Detta företag har fått sitt namn efter grundaren Shozo Kawasaki, och har sitt huvudkontor i Kobe.

Från Kawasaki går Tokyo Wan Aqua-Line, som är en kombinerad bro och tunnel, över Tokyobukten till Kisarazu i Chiba på östra sidan av bukten. Bron är hela 4,4 km lång och tunneln är 9,6 km, vilket gör det till världens längsta undervattenstunnel för bilar. Där tunneln övergår till bro har man byggt en konstgjord ö som har givits namnet Umi-hotaru.

När det kommer till järnvägskommunikationerna mellan Kawasaki, Yokohama och Tokyo så är dem mycket goda. Tunnelbana saknas dock inom Kawasaki, och faktum är att det faktiskt är lättare att ta sig in till Tokyo eller Yokohama, än att resa inom Kawasaki självt - där man är hänvisad till buss för att ta sig runt.

Karta över Kawasaki

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Kawasaki där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar