Den viktiga kött- och hamnstaden Kobe

Kobe är en av de viktigare hamnstäderna i Japan, och den sjunde största staden i landet med sina drygt 1,5 miljoner invånare. Kobe är en del av storstadsområdet Osaka-Kobe-Kyoto, som tillsammans hyser fler än 19 miljoner människor. Det näst största området efter Stortokyo-området.

Jordbävningen 1995

Den 17 januari 1995 skakades Kobe-området av en stark jordbävning med magnitud 7,3, med konsekvensen att över 6 400 människor miste sina liv. Epicentrum för jordbävningen låg endast 20 km från centrala Kobe, vilket ledde till att staden utsattes för materiella skador för över 200 miljarder amerikanska dollar. På grund av jordbävningen fick en stor del av Kobes båttrafik omdirigeras till andra städer, och Kobe har sedan dess haft svårt att återta sin topposition som viktig hamnstad - men trots detta är Kobe Japans fjärde största containerhamn.

Världens längsta hängbro

I Kobe finns även världens längsta hängbro, Akashi-Kaikyo-bron. Den förbinder Kobe-området med Shikoku, som är Japans fjärde största ö (via den lilla ön Awaji), där den korsar Akashisundet. Bron har allt som allt en total längd om 3 911 meter, och det längsta spannet är 1 991 meter (världens längsta). Bron öppnades för allmänheten den 5 april 1998, efter en byggtid på ungefär 10 år.

Kobebiff, det världskända köttet

En av de saker som Kobe är mest känt för är det som kallas Kobebiff. Kobebiff är en japansk biffsort som kommer från Tajimanötdjur som är uppfödda i Hyogo prefektur, där Kobe är huvudort. Köttet anses vara en riktig delikatess och är känd för dess smak, mörhet och dess vackra marmorering. Nötkreaturen varifrån köttet kommer matas med öl för att deras aptit skall ökas, och de masseras även i syfte att deras fettlager skall tränga djupare in i muskelmassan. Det är detta som ger upphov till den exklusiva marmorering som har blivit kobebiffens kännetecken.

Kobebiff från Kobe, Japan.

Kobebiff från Kobe.

Näringslivet i Kobe

Många stora internationella företag har sina japanska eller asiatiska huvudkontor i Kobe, till exempel Procter & Gamble och Nestlé. Flera stora japanska företag har också sina huvudkontor i Kobe, exempelvis Kawasaki Heavy Industries och Kobe Steel.

Geografin runt Kobe

Kobe ligger inklämt mellan Rokko-bergen, vars högsta topp är 931 meter, och havet. Detta medför att staden är långsmal till ytan. På grund av att ytan är så begränsad, har man varit tvungen att göra två konstgjorda öar; Port Island och Rokko Island. På dessa öar har man sedan kunnat låta staden expandera. På en tredje konstgjord ö, bredvid Port Island, har man även anlagt en ny flygplats, Kobe Airport (IATA: UKB, ICAO: RJBE). Flygplatsen öppnades i februari 2006, och bara under det första året passerade 2,7 miljoner människor genom dess gater.

Karta över Kobe

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Kobe där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar