Hamnstaden Chiba

Chiba är en av Japans absolut viktigaste hamnstäder, och den fjortonde största staden med något färre än en miljon invånare. Chiba ligger relativt nära huvudstaden Tokyo och ingår i det storstadsområde som brukar kallas Stortokyo, som i sin tur har över 35 miljoner invånare. Stortokyo är ett av världens absolut största storsdagsområden.

Ōtaki Castle

En av de populäraste sevärdheterna i Chiba är Ōtaki Castle. Ōtaki Castle är ett slott som ursprungligen byggdes år 1590 under Edo-perioden, men som efter att ha fått förfalla under några årtionden brann ned under mitten av 1800-talet. År 1975 rekonstruerades dock slottet, och numer fungerar det som museum och lokal turistmagnet. I sina samlingar finns flertalet historiska artefakter samt även en samling med traditionella japanska rustningar och svärd som användes av samurajerna.

Världens längsta monorail

En annan sak som Chiba är känt för är att i staden finns världens längsta hängande monorail, Chiba Monorail som öppnade 1988 är hela 15,2 km lång, och består i dagsläget av två linjer och arton stationer. Varje dag åker ca. 40 000 människor med Chiba Monorail. När VM i bordtennis hölls i Chiba år 1991 var Chiba Monorail av stort intresse för de besökande spelarna och deras fans.

Ōtaki Castle i Chiba, Japan.

Ōtaki Castle i Chiba.

Näringslivet i Chiba

Till största delen består näringslivet i Chiba av industrier, framför allt stål- och andra metallindustrier. I utkanterna av Chiba kan man dock stöta på en del jord- och lantbruk. Men en stor del av näringslivet i Chiba finns också knutet till dess hamn, Port of Chiba. Hamnen i Chiba är en av Japans tre viktigaste och mest trafikerade hamnar, och den totala ytan av hamnen är ca. 24 800 hektar. Många råvaror såsom råolja, petroleumprodukter, naturgaser, stål och järnmalm dominerar bland de produktkategorier som fraktas till och från hamnen, som har lockat till sig mängder med företag som i sig har egna kajer och lastplatser i hamnen.

Karta över Chiba

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Chiba där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

FukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar