Osaka, Japans andra stad

Osaka är Japans tredje största stad med sina lite drygt 2,6 miljoner invånare, och brukar ofta kallas för Japans andra stad. Detta då Osaka historiskt sett har varit Japans kommersiella centrum. Osaka ligger mitt i det storstadsområde som kallas Osaka-Kobe-Kyoto, som är det andra största i Japan och där fler än 19 miljoner människor bor. Numera är Osaka den största och viktigaste hamnstaden i Japan.

Näringsliv och ekonomi i Osaka

Historiskt sett har Osaka varit Japans kommersiella centrum, och många företag hade tidigare sina huvudkontor i Osaka. Många företag har dock istället flyttat sina huvudkontor till huvudstaden Tokyo, särskilt under 1970-talet. Trots detta finns dett dock fortfarande många storföretag som har sina huvudkontor kvar i Osaka, några exempel på sådana företag är Daihatsu, Sanyo, Sharp, Matsushita, Sumitomo, Toyo, Shimano, Mitsubishi och Hitachi Maxell.

Sevärdheter i Osaka

Eftersom Osaka är en mycket stor stad finns det givetvis även många sevärdheter att både se och uppleva i staden.

Osakaslottet

Osakaslottet är ett av Japans mest berömda slott. Det är väldigt lätt att ta sig dit via järnvägen (ta JR West Osaka Loop Line), och slottet är öppet för allmänheten att beskåda. Särskilt populärt resmål är Osakaslottet vid tidpunkten omkring när körsbärsträden blommar, då de rosaskimrande löven verkligen lyfter slottets karaktär ännu några nivåer. I närheten finns bl.a. också ett museum och en Kendo-dojo som man kan kika in i.

Osaka Aquarium Kaiyukan

Osaka Aquarium Kaiyukan är ett utav världens absolut största akvarier, och består av 16 gigantiska tankar. Den största tanken innehåller 5 400 000 liter vatten (över fem miljoner liter!), i vilken det huserar tre stora. I tankarna i övrigt bor vattendjur som normalt sett bor i Stilla havet. När man byggde tankarna gick det åt hela 314 ton akrylglas, vilket är 1,5 gånger den årliga produktionen i hela världen. Den största rutan i tankarna är sex x fem meter och 30 cm tjock, så klart är den också mycket tung och väger omkring 10 ton.

Tempozan Harbor Village pariserhjul

Pariserhjulet i Tempozan Harbor Village är ett av världens största pariserhjul, och har en höjd av hela 112,5 meter (hjulet självt är 100 meter i diameter). Pariserhjulet ligger intill Kaiyukan-akvariet, så det är passande att ta det i samma veva som man beundrar valhajarna. En åktur med hjulet tar hela 17 minuter, och under tiden får man en fantastisk utsikt över Osakabukten med omnejd, man kan t.ex. se Ikomabergen, Pearl Bridge över Akashisundet, Kansai International Airport, Rokkobergen och många fler intressanta vyer.

Osakaslottet i Osaka, Japan.

Osakaslottet i Osaka.

Umeda Sky Building

Umeda Sky Building är kanske inte den högsta byggnaden i Osaka (den kommer faktiskt först på sjunde plats med sina 173 meter), men ändå är Umeda Sky Building ett av Osakas kändaste landmärken - byggnaden är till och med i spelet Sim City 3000. Umeda Sky Building byggdes av Takenaka Corporation och stod färdigt 1993. Huset som en helhet består av två torn med 40 våningar vardera, som sedan är sammanbyggda på de två översta våningsplanen.

Tsutenkaku - "Tornet som når himlen"

Tsutenkaku, eller Tornet som når himlen, är ett 103 meter högt torn som byggdes under 1950-talet, som också är ett av Osakas kändaste landmärken. En intressant fakta kring detta torn är att det på samma plats tidigare stod ett annat torn, som byggdes 1912. Detta revs dock 1943, just för att inte dra blickarna tills sig under Andra världskriget.

På 91 meters höjd i Tsutenkaku finns ett utsiktsplan, där man kan se Osaka uppifrån. Tornet är nästan helt klätt med neonljus som lyser upp i natten, och har varit sponsrat av storföretaget Hitachi ända sedan 1957. På tre av tornets fyra sidor görs även reklam för Hitachi, medan det på den fjärde sidan vanligtvis visas meddelanden från public service.

Tenjinbashi-suji shopping arcade

Nästan överallt i Japan finns det särskilda shoppinggator som man har byggt tak över, som man låter agera som en slags shoppingcenter. I Osaka finns den längsta övertäckta sådana gatan i hela Japan, Tenjinbashi-suji shopping arcade. Tenjinbashi-suji är hela 2 600 meter lång, och rymmer alla möjliga typer av affärer.

Kommunikationer i Osaka

Till Osaka tar man sig väldigt lätt med flygplan, det finns hela två flygplatserna i utkanten av staden. Kansai International Airport (IATA: KIX) hanterar den mesta av utrikestrafiken, och Osaka International Airport (IATA: ITM) hanterar merparten av inrikesflygen, några internationella fraktflyg samt internationella VIP-charterresor.

Osaka har också en mycket stor hamn som servar hela regionen, man kan till och med åka färja från Osaka till Kina och Korea. Jämfört med Tokyo har Osaka en mycket mer utbyggd färjetrafik, mycket tack vare det gynnsamma geografiska läget.

Givetvis går det också att åka med Shinkansen till och från Osaka, det finns mycket bra förbindelser med alla större och närliggande städer. Inom Osaka självt åker man enklast buss eller tunnelbana.

Karta över Osaka

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Osaka där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar