Resmål/Japan/Japans öar

Japans varierande och vackra öar

Japan är ett äkta ö-rike, och består i huvudsak av ett antal större öar. Samt så klart även ett antal mindre öar, men här på denna sida går vi igenom de största och viktigaste av öarna.

Ön Hokkaido

Hokkaido är den näst största ön i Japan, och ligger norr om den största ön Honshu. Det sund som separerar Honshu och Hokkaido kallas Tsugarusundet, men man har byggt en 23,3 km lång järnvägstunnel (Seikantunneln) under sundet vilket underlättar kommunikationen och transporterna mellan öarna. Seikantunneln är faktiskt världens längsta järnvägstunnel, 3 km längre än The Channel Tunnel som går mellan Storbritannien och Frankrike.

En tågresa genom Seikantunneln tar ungefär två timmar, vilket är dubbelt så snabbt som att resa över sundet med en färja. Sedan 2015 trafikeras tunneln dessutom av snabbtåget Shinkansen, vilket gör att man kan ta sig genom tunneln på strax under en timme.

Prefekturen Hokkaido

Den största staden på ön Hokkaido är Sapporo. Av de 47 prefekturer som Japan är uppdelat i är prefekturen Hokkaido helt klart störst till ytan. Det är på grund av att befolkningsmängden på ön är så pass låg som man inte har delat upp den i flera mindre prefekturer. Prefekturen Hokkaidos yta är 83 452 km2, och befolkningsmängden är ca. 5,6 miljoner invånare. Som jämförelse kan nämnas att den näst största prefekturen, som heter Iwate, har en yta om endast 15 278 km2.

Klimatet på Hokkaido

Hokkaido är känt för sina svala somrar och kalla vintrar. Under augusti månad ligger medeltemperaturen på runt 22 grader, medan medeltemperaturen i januari månad ligger på mellan -4 och -12 grader. Det är även relativt vanligt med snöstormar under vintern. Normalt sett är det lite varmare på öns västra sida jämfört med på östra sidan ut mot Stilla havet.

Normalt brukar Hokkaido vara snötäckt från november till april, och ön är ett mycket populärt resmål under vintermånaderna tack vare den goda tillgången till snö. Särskilt skidorterna Niseko, Furano och Rusutsu brukar ha öppet från december till april och lockar otroligt många turister

Hokkaido täckt med snö under vintern.

Hokkaido täckt med snö under vintern.

Ön Honshu

Honshu är den största av de Japanska öarna, och har en yta på omkring 230 500 km2. Sett till världen är Honshu världens sjunde största ö, faktiskt större än Storbritannien. Honshu är även den ö som bland annat huvudstaden Tokyo ligger på. Honshu är världens näst mest befolkade ö, efter Java.

Honshu är 1 300 km lång och varierar i bredd mellan 50 till 230 km. Ytan upptar ungefär 60 % av Japans totala area, och har en kustlinje som totalt spänner över 5 450 km. Öns högsta punkt är den berömda vulkanen Fuji-san, som har en höjd om 3 776 meter över havet.

Totalt har Honshu runt 100 miljoner invånare, man brukar räkna med att omkring 77 % av Japans befolkning bor här. 25 % av denna befolkningen bor i det område som kallas Stortokyo och består av städerna Tokyo, Yokohama, Kawasaki, Saitama och Chiba.

Ön Kyushu

Ön Kyushu är den tredje största ön till ytan, av de fyra stora japanska öarna, och näst störst befolkningsmässigt. Kyushu har nästan 15 miljoner invånare, och en yta om 35 640 km2.

Själva ön Kyushu är väldigt bergig, och huserar även en mycket aktiv vulkan: Mt Aso (1 591 meter över havet). Många bergstoppar med höjder över 500 meter över havet finns på ön. Vulkankratern i nationalparken Aso-Kuji är världens största. Det finns också många rekreationsorter med heta källor över hela Kyushu. Klimatet är subtropiskt med korta och torra vintrar, och mycket varma och fuktiga somrar.

Den största staden på Kyushu heter Fukuoka, som har ca 1,4 miljoner invånare. Fukuoka ligger på öns norra del och utgör ändstation för det Japanska snabbtåget Shinkansen (på linjen Osaka-Hakata). Det tar ca. 5 timmar att åka från Fukuoka till Tokyo, och ca. 2,5 timmar till Osaka.

Andra större städer på Kyushu är Kitakyushu med strax under en miljon invånare, samt även Kumamoto och Kagoshima med en befolkning på över en halv miljon invånare vardera.

Nagasaki som har strax under 500 000 invånare ligger på Kyushus västra del, i Nagasaki finns en av japans äldsta hamnar.

Ön Shikoku

Shikoku är den minsta av de fyra stora japanska öarna, både sett till ytan och befolkningsmängden. Shikoku är 225 km lång, och varierar i bredd mellan 50 och 150 km. Ytan totalt sett är 18 800 km2. Lite drygt 4 miljoner människor bor på ön.

Till världen sett är Shikoku den femtionde största ön i världen. Större delen av öns lite drygt 4 miljoner invånare bor på öns norra del, och så gott som alla av de större städerna på Shikoku finns också där. Öns södra del är bergig och ganska glest befolkat.

Paradisöarna Okinawa

I den allra södraste delen av Japan finner man Okinawa, en ögrupp bestående av en mängd paradisöar med ett tropiskt klimat. Okinawa är känt för sina långlivade invånare, och så att karaten har sitt ursprung därifrån så klart. Kolla gärna in vår dedikerade sida om Okinawa som du kan hitta här.

Artiklar om städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar