Tokyo, Japans huvudstad

Tokyo är Japans huvudstad och en av världens absolut största städer befolkningsmässigt, med sina dryga 8,6 miljoner invånare. Hela storstadsområdet omkring Tokyo, som kallas Stortokyo, har över totalt runt 35 miljoner invånare. Det är sedan 1965 ett av världens folkrikaste storstadsområden. Och trots att Japans befolkning faktiskt sjunker, så ökar Tokyos befolkning.

Tokyos Ekonomi

Mellan åren 1992 till 2005 var Tokyo världens dyraste stad, och staden har världens högsta BNP för en stad sett; 1 191 miljarder USD för 2005 (räknat på Stortokyo med sina då 35,2 miljoner invånare).

Tokyo är också internationellt sett ett mycket viktigt ekonomiskt centrum, och flertalet av världens största investmentbanker och försäkringsbolag har sina huvudkontor i Tokyo. Även många japanska företag inom transport, media och tillverkning har sina huvudkontor i Tokyo. Dessutom är Tokyobörsen världens näst största börs, sett till aktievärdet, endast passerat av New York Stock Exchange.

Klimatet i Tokyo

Tokyo har varma somrar och milda vintrar som upplever köldknäppar. Tack vare sitt läge vid Stilla havskusten har Tokyo ett något mildare klimat, jämfört med andra städer i världen som ligger på ungefär samma breddgrad. Medeltemperaturen för den kallaste månaden, som är januari, är ca. 5,8 grader. Medeltemperaturen för den varmaste månaden, som är augusti, är ca. 27,1 grader. Den totala medeltemperaturen för hela året sett är ca. 15,9 grader.

I genomsnitt kommer det ca. 1 466 mm nederbörd per år i Tokyo, mestadels under sommaren och mindre under vintern. Snöfall förekommer lite sporadiskt, men förekommer i stort sett minst någon gång varje vinter.

Shopping i Tokyo

Eftersom Tokyo är en av världens största städer, så finns här givetvis ett gigantiskt utbud för den shoppingsuna. I Ginzadistriktet finns till exempel många kända varuhus, bland annat Mitsukoshi (som till och med har en helt egen tunnelbanestation). Ett annat givet stopp för shopparen är Seibu, som är ett av de modernaste varuhusen i Tokyo med en hel del nytänktande idéer. Andra varuhus väl värda ett besök är exempelvis Takashimaya och Wako, som har ett otroligt stort utbud av klockor. Det fungerar utmärkt att promenera mellan alla dessa varuhus.

Om du är ute efter audio- och videoartiklar rekommenderas ett besök på Wave, som är ett varuhus med flera våningsplan fyllda med sådana artiklar. Om du köper hemelektronik (eller annan elektronik för den delen), tänk då på att dubbelkolla så att du får en exportversion som fungerar med det svenska elnätet, eftersom man använder 110 volt i Japan.

Kommunikationer och transport i Tokyo

Helautomatiska Yurikamome

Yurikamome är ett helautomatiskt transportsystem som styrs helt av datorer. Yurikamome är vare sig ett tåg eller spårvagn, eftersom fordonen går på gummihjul på betongbanor, som ligger en bit ovanför marknivå. En populär tur med Yurikamome är från Shimbashi-stationen till Odaiba-distriktet över Regnbågsbron (Reinbō Burijji), vilken bjuder på en magnifik utsikt över hela Tokyobukten.

Yurikamome öppnades och invigdes 1995, som det andra helautomatiska transportsystemet i Japan. Det som var först öppnade redan 1981, 14 år före Yurikamome, och ligger i Kobe (och heter Port Liner).

Yurikamome trafikerar i dagsläget 16 stationer med totalt 14,7 km spår.

Tokyo Station

Tokyo Station (Tokyo-eki) är den överlägset största järnvägsstationen i Japan, åtminstone mätt i antal tåg per dag - över 4 000 tåg passerar stationen varje dag. Om man istället mäter antal passagerare per dag är dock Tokyo Station endast den åttonde största stationen i Japan.

De flesta Shinkansen-linjer passerar genom Tokyo Station, och så gör även många av de reguljära regional- och lokaltågen, samt även tunnelbanan (Tokyo Metro).

Shinjukustationen

Shinjukustationen är världens mest använda järnvägsstation, åtminstone mätt i antalet passagerare per dag. Under 2006 passerade i genomsnitt 3,52 miljoner passagerare varje dag Shinjukustationen. Räknar man till ytan är Shinjukustationen dock bara världens näst största, efter stationen i Nagoya. Shinjukustationen är navet i den pendling som sker mellan Tokyos centrala och västra stadsdelar.

Tokyo tower

Det välkända Tokyo tower är världens högsta självstående (dvs. utan wires) stålstruktur. Tokyo tower är hela 332,6 meter högt, och målat i vit och röd-orange färg vilket ger det sitt karakteristiska utseende. Tokyo Tower är också Japans näst högsta byggnad, alla kategorier. Fram till 2011 var tornet till och med Japans högsta byggnad, men numera är Tokyo Skytree innehavare av denna titel.

Började byggas under 50-talet

Tokyo Tower började att byggas i juni 1957, som ett resultat av att Japans ekonomi blomstrade i boomen efter kriget. Man tyckte då att man behövde en statussymbol, som visade japans ekonomiska makt. Inspirationen hämtades från västvärlden, och det syns ganska tydligt att man har sneglat ganska mycket på Eiffeltornet i Paris med tanke på designen. Och självklart är Tokyo Tower högre än Eiffeltornet, hela 8,6 meter (32,6 meter högre om man räknar in TV-antennen). Efter 18 månaders arbete stod tornet färdigt, med en total vikt om ca. 4 000 ton. Detta är konstigt nog 3 300 ton lättare än "originalet" i Paris, dessutom kommer en tredjedel av materialet från återvunnet skrot från Andra världskriget.

Lampor och färger

Från skymningen fram till midnatt lyser 176 lampor under kvällen upp tornet. Under perioden andra oktober till sjätte juli lyser natriumlampor, vilket ger ett orange sken uppe i tornet. Under resten av året (7 juli till 1 oktober) lyser starka vita lampor uppe i tornet. Anledningen till varför man byter färg på lamporna är för att den oranga färgen är varmare, och hjälper till att "hålla kylan borta" under vinterhalvåret. Under sommarhalvåret lyser det vita och kalla ljuset för att "hjälpa till att kyla ner", i hettan.

Vid särskilda evenemang och speciella högtider kan färgerna ändras till andra. Som exempel lyser tornet blått under Världsdiabetesdagen, som infaller den 14 november, och under julen brukar man också använda andra färger.

Tokyo Tower med sina karakteristiska orangea och vita färger.

Tokyo Tower med sina karakteristiska orangea och vita färger.

Tokyo Tower är en stor turistattraktion

Självklart är Tokyo Tower också en mycket stor turistattraktion. Tokyo Tower tar emot över 2,5 miljoner besökare varje år, vilket onekligen vittnar om att tornet är populärt. Det finns utsiktsplattformar utplacerade på två ställen i tornet, en större på 145-150 meters höjd och en mindre på 250 meters höjd. I den större på 145-150 meters höjd finns bland annat även ett café och en souveniraffär. Båda utsiktsplattformarna erbjuder en 360 graders vy över Tokyo, och vid klart väder kan man se ända bort till berget Fuji-san.

I tornets fot finns dessutom en byggnad på fyra våningar, som innehåller flera museum, affärer, restauranger, etc.. På byggnadens tak finns till och med en liten nöjespark för de yngsta barnen, och under helgerna öppnas trappan upp till utsiktsplatsen på 150 meters höjd - för den som orkar gå de ca. 600 trappstegen.

I golvet på utsiktsdäcket på 145 meters höjd finns det två stycken fönster som man gå på, eller bara titta igenom om man inte känner för att traska över dem. Det är verkligen en speciell känsla att stå "i luften" på den svindlande höjden 145 meter!

Tokyo Skytree

När det kommer till höga byggnader i Japan så finns det sedan 2011 ingenting som ens är i närheten av att slå Tokyo Skytree. Tokyo Skytree är helt enkelt Japans högsta byggnad alla kategorier, och nådde sin slutgiltiga höjd på hela 634 meter (!!) i februari 2011. Tokyo Skytree är världens högsta torn och världens näst högsta byggnad (efter Burj Khalifa i Dubai).

Tokyo Skytree togs i drift i maj 2012. Men bygget startades i juli 2008, och tog alltså knappt fyra år att färdigställa. Själva byggnaden stod dock klar redan i fabruari 2012. Kostnaden för tornet beräknas bli 40 miljarder yen, vilket blir ungefär 3,5 miljarder svenska kronor. Arkitekten bakom tornet är Tadao Ando, en mycket framstående arkitekt som 1995 vann det det internationella arkitekturpriset Pritzkerpriset.

Tokyo Skytree behövdes för TV-sändningar

Anledningen till varför man valde att bygga Tokyo Skytree var att Tokyo Tower (Tokyos nuvarande TV-sändare) inte längre höll måttet. Flera höga byggnader hade tillkommit i Tokyos centrum, vilket ledde till att signalerna inte kom fram i den utsträckning som det var nödvändigt, åtminstone när man skulle gå över till digital sändningsteknik. En högre byggnad krävdes helt enkelt.

Tokyo Skytree blev omedelbart givetvis även en stor turistattraktion, och redan under den första veckan som tornet var öppet registrerades 1,6 miljoner besökare.

Tokyo Skytree i Tokyo, Japan.

Japans högsta byggnad alla kategorier, Tokyo Skytree.

Karta över Tokyo

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Tokyo där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar