Kyushus största stad Fukuoka

Fukuoka är en stor stad med nästan 1,6 miljoner invånare, och även den största staden på Kyushu, som är den sydligaste av Japans öar. Fukuoka ligger på den norra delen av Kyushu, och är även huvudstad i den prefektur som Fukuoka bildar.

Sett till Japan överlag är Fukuoka den sjätte största staden i landet, något större än Kyoto och Kobe. Väster om Osaka är Fukuoka dock den största staden, och tillsammans med de närliggande orterna (som brukar kallas Stor-Fukuoka) har området fler än 2,5 miljoner invånare. Sett till befolkningsökningen är Fukuoka den näst snabbast växande staden i Japan.

Fukuokas geografi

Som så många andra japanska städer ligger Fukuoka vid kusten, omringat av berg på tre andra sidor. En stor del av Fukuoka är dessutom byggd på mark som en gång har varit hav, men som har fyllts upp för att kunna utöka stadens yta. Konstgjorda öar byggs fortfarande ut för att kunna utöka stadens yta.

Fågelvägen är det ungefär 1 100 km till Tokyo, och ca. 540 km till Sydkoreas huvudstad Seoul. Till den stora staden Shanghai i Kina är det ca. 1 300 km. Tack vare denna relativa närhet till andra länder i Asien, präglas Fukuoka på ett sätt av sina grannländer.

Transport till och från Fukuoka

Flyg till och från Fukuoka

Intill Fukuoka finns en stor internationell flygplats, Fukuoka Airport (IATA: FUK, ICAO: RJFF). Faktum är att Fukuoka Airport är den tredje största flygplatsen i Japan, och ett genomsnittligt år passerar runt 24 miljoner resenärer genom dess gater. Men flygplatsen har på ett sätt stagnerat, detta då den ligger väldigt nära centrala Fukuoka (bara 10 minuter med tunnelbana). Inga starter och landningar är tillåtna mellan klockan 22 på kvällen och klockan 07 på morgonen, och flygplatsen kan inte heller byggas ut mer. Som en konsekvens av detta har man diskuterat kring att flytta flygplatsen inåt landet, eller till en konstgjord ö som man till exempel har gjort i Nagoya.

Shinkansen till och från Fukuoka

Hakata station i Fukuoka är ändstation för Sanyo Shinkansen, en linje som trafikerar sydvästra Honshu mellan Fukuoka och Osaka. Det tar ca. 2,5 timmar att ta sig mellan Osaka och Fukuoka med Shinkansen, vill man fortsätta till Tokyo från Osaka får man räkna med ytterligare ca. 2,5 timmar.

Söderut är Hakata station den första stationen i Kyushu Shinkansen, som har sitt slut i Kagoshima-Chuo i Kagoshima. Hela resan mellan Fukuoka och Kagoshima tar ca. en timme och tjugo minuter.

Sevärdheter i Fukuoka

Det finns många populära sevärdheter i Fukuoka. Dels finns det 234 meter höga Fukuoka Tower, som är det högsta havsnära tornet i Japan. Fukuoka Tower är en skyskrapa, men det finns även observationsdäck/utsiktsplatser, den högsta på en höjd av 123 meter. En annan omåttligt populär sevärdhet är Fukuoka Castle, visserligen återuppbyggd under Meiji-restorationen, men de ursprungliga stenbefästningarna finns kvar än i dag.

Känt för sin shopping

För den som tröttnat på slott och skyskrapor finns också en uppsjö av shoppingcentrum, bland annat Marinoa City Fukuoka, Canal City, JR Hakata City, and Hakata Riverain. Miljontals besökare njuter av Fukuokas shopping varje år.

Fukuoka Tower i Fukuoka, Japan.

Fukuoka Tower i Fukuoka.

Karta över Fukuoka

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Fukuoka där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar