Sapporo, Hokkaidos huvudstad

Storstaden Sapporo är den femte största staden i Japan sett till sitt invånarantal som är lite knappt 2 miljoner, men till ytan är den Japans andra största stad med sina 1 710 km2. Sapporo är huvudstad på den nordliga ön Hokkaido, och är byggd enligt rutnätsprincipen och är en mycket modern stad.

Populärt resmål

Sapporo är ett mycket populärt resmål i Japan, antal besökare per år brukar stiga upp mot 15 miljoner. Bara den årliga Sapporo Snow Festival lockar 2 miljoner besökare från hela världen. Sägas bör dock att många av de turister som besöker Sapporo inte gör det enbart för stadens skulle, utan också för att ha som utgångspunkt för att utforska hela ön Hokkaido som hyser storslagna vildmarker och avlägsna områden.

Kommunikationer i Sapporo

I Sapporo finns en spårvagnslinje, tre tåglinjer, tre tunnelbanelinjer samt ett antal busslinjer. Sedan finns det två flygplatser utanför Sapporo, den lilla Okadama Airport samt den internationella New Chitose Airport (IATA: CTS – ICAO: RJCC). New Chitose Airport är till ytan den största flygplatsen i Japan, och ligger utanför den mindre staden Chitose (som har ca. 100 000 invånare).

Klimat i Sapporo

Klimatet i Sapporo påminner mycket om det klimat som vi har hemma i Sverige. Somrarna är varma och fuktiga, och vintrarna är kalla och snöiga. Temperaturen varierar också mycket med årstiden. Det snöar ofta och mycket i Sapporo under vinterhalvåret, och tack vare detta kan man arrangera många olika evenemang där snö och kyla är en nödvändighet, som t.ex. den årliga snöfestivalen Sapporo Snow Festival.

Årsnederbörd

Det snöar i genomsnitt ca. 630 cm på ett år i Sapporo, och årsnederbörden är ungefär 1 100 mm. Detta är bland de lägre siffrorna för japanska städer, Tokyo har jämförelsevis ca. 1 000 mm och Kagoshima på södra Kyushu har drygt 2 200 mm nederbörd per år. Medeltemperaturen sett över hela året i Sapporo är 8,5 grader. Den varmaste månaden hittar vi i augusti (ca. 22 grader) och den kallaste är januari som har en medeltemperatur på ca -4,1 grader.

Karta över Sapporo

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Sapporo där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKagoshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar