Resmål/Japan /Städer /Kagoshima

Kagoshima och vulkanen Sakurajima

Kagoshima är en medelstor stad i den södra delen av Kyushu, med lite drygt 600 000 invånare. Kagoshima är även huvudstad i prefekturen Kagoshima. En lite lustig sak gällande Kagoshimas folkmängd är att den ökade med 50 000 invånare över en natt den 1 november 2004. Man skulle kunna tro att det var en gigantisk babyboom som orsakade befolkningsökningen, men så rolig är tyvärr inte sanningen. Utan det handlade istället om att fem grannstäder då slogs ihop med Kagoshima: Kooriyama, Matsumoto, Kiire, Sakurajima och Yoshida.

Vulkanen Sakurajima

En sak som verkligen sätter Kagoshima på kartan är den aktiva stratovulkanen Sakurajima, som ligger i bukten där Kagoshima ligger. Sakurajima är den mest aktiva vulkanen i Japan och visar till dags dato aktivitet (april 2021). Forskare tror att Sakurajima kommer att ha ett stort utbrott någon gång inom de kommande 30 åren.

Tre distinkta toppar varav en är aktiv

Sakurajima är 1 117 meter hög, med tre distinkta toppar; Kita-dake (norra toppen), Naka-dake (centrala toppen) och Minami-dake (södra toppen), varav Kita-dake är den högsta. Den topp som visar aktivitet i dagsläget är Minami-dake. Till en början fanns vulkanen på en egen ö, men efter ett stort utbrott år 1914 växte fulkanön ihop med fastlandet, på motsatta sidan jämfört med Kagoshima.

Vulkanen Sakurajima i Kagoshima, Japan.

Den aktiva vulkanen Sakurajima i Kagoshima.

Flyg till och från Kagoshima

Ungefär 30 kilometer nordöst från Kagoshima (ca. 40 minuter) ligger flygplatsen Kagoshima Airport (IATA: KOJ, ICAO: RJFK). Denna flygplats öppnades 1944, men flygningar började inte gå regelbundet förrän år 1962. Årligen passerar omkring 2,5 miljoner passagerare flygplatsens gater, som till största del är inriktad på inrikestrafik. Det finns dock en internationell terminal med en gate, med några utrikeslinjer till exempelvis Shanghai och Hong Kong i Kina samt Seoul i Sydkorea.

Shinkansen till Kagoshima

Kagoshima är det sista stoppet i Kyushu Shinkansen, som utgår från Hakata station i Fukuoka. Resan mellan Fukuoka och Kagoshima tar ca. en timme och tjugo minuter. Från Hakata station i Fukuoka kan man sedan ta sig vidare med Sanyo Shinkansen till Osaka, en resa som tar ca. 2,5 timme.

Karta över Kagoshima

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Kagoshima där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn.

Artiklar om andra städer i Japan

ChibaFukuokaHiroshimaKawasakiKitakyushuKobeKyotoNagoyaOsakaSaitamaSapporoSendaiTokyoYokohama

Andra artiklar om Japan

Japans klimat Japans öar