Fantastiska Kreta i Grekland

Om ni någonsin har varit i Grekland och upplevt kulturen, maten, stränderna och folket så vet ni exakt hur galet trevligt det är. Om ni inte har varit i Grekland så måste ni nästan åka, och då är Kreta i Grekland ett riktigt bra alternativ!

Greklands största ö

Förutom att vara den största ön i Grekland är Kreta faktiskt även det resmål som flest turister besöker varje år. Det är inte heller helt oförståligt, här finns verkligen allt för turisten. Det finns mängder med saker att både se och uppleva samt ett alldeles underbart klimat. Långa och fina sandstränder och givetvis finns även någonting för de som vill dyka eller snorkla.

Perfekt för rundturer på egen hand

Om man vill aktivera sig och uppleva kulturen och hur lokalbefolkningen bor, så kan man alltid åka runt på ön och upptäcka de olika delarna. Det finns allt från stränder, pittoreska byar och små lokala mysiga restauranger att uppleva. Det grekiska folklivet är fyllt med god mat, vin, oliver, raki och annat som gör livet lite lite mer spännande och lustfyllt.

Att åka till Kreta

De flesta turister som åker till Kreta åker till den norra delen av ön. Orsaken till detta är att det finns bäst sandstränder, och resebyråerna har helt enkelt valt att lägga sina största och mest välbesökta hotell här. På grund av detta har det blivit så att just denna sida av ön har vuxit, och nu finns det i princip hotell och turister nästan överallt. Men, man har ändå försökt att behålla den ursprungliga grekiska stilen, just för att folk ändå skall kunna uppleva Kreta som det bör upplevas

Seitan Limania (Stefanou) Beach i Chania

Hur tar man sig till Kreta

Eftersom Kreta är ett så väldigt populärt resmål är det inte särskilt svårt att hitta resebolag som kan ta en hit. Troligen har alla resebolag som inte är specialiserade på t.ex. just ett land troligtvis resor till Kreta. Sedan är det helt enkelt bara att välja något av de olika resmål som finns. Eller så kan ni bara boka en flygsstol och åka ned och fixa hotellvistelsen på egen hand, det går också bra!

Det pittoreska Kato Stalos

Många populära resmål på Kreta ligger vid Chaniakusten, en kust som har ligger på samma breddgrad som Nordafrika. Kretas populäraste stränder ligger här och det är en av anledningarna till varför folk återvänder hit år efter år. Ungefär 7 kilometer från Chania ligger Kato Stalos, en liten pittoresk stad med en fantastisk strand. Dess centrum består av hotell, restauranger och några få affärer. Men det är givetvis inte för shoppingen eller nöjeslivet man beger sig hit, utan det är för de fantastiska stränderna.

Spendera timme efter timme i vattenbrynet

Tänk dig att kunna vandra i vattenbrynet i flera timmar, eller bara sitta och stilla titta ut över det fantastiska havet. Många hotell ligger faktiskt så pass nära stranden, att man från balkongen ges en makalös utsikt rakt ut över det blåa vattnet. Detta gör att man direkt från balkongen kan uppleva fantastiska solnedgångar och -uppgångar.

Besök kustbyn Kalamaki

Men om du mot förmodan skulle tröttna på att ligga i solen kan du alltid bege dig inåt land och uppleva det grekiska lantlivet. Ungefär 1 kilometer därifrån, mellan Chania och Agii Apostoli, ligger kustbyn Kalamaki belägen. Det är faktiskt så nära att det är på gångavstånd från Kato Stalos, och med taxi tar det runt 10 minuter.

Kalamaki är en fridfull liten by som enbart har runt 200 invånare, innan högsäsongen kommer givetvis - då antalet invånare stiger till runt hela 1500. Här ligger små hus längs med vattnet, och mysfaktorn är verkligen i topp. Byn är nästan ihopvuxen med grannbyn Agii Apostroli, helt plötsligt kan det vara så att man är i dess badvik istället, så nära varandra ligger dem!

I Kalamaki finns det dock inte så många restauranger, bara ett fåtal tavernor. Men trots detta finns det ändå ett svenskt café, hur sjukt det än låter, och det heter inget mindre än "Kaffestugan". Caféet vittnar verkligen om att Kalamaki är ett mycket populärt turistmål för svenskar. Helt enkelt ett perfekt ställe för sol och bad, eller en ursäkt att äntligen komma igenom den där boken man planerat att läsa så länge.

Många andra sportmöjligheter finns

Om man vill ha lite omväxling från stranden finns möjlighet att åka go-cart, dock är det tyvärr tomt på andra aktiviteter som t.ex. vattensporter. Men det går alltid att ta sig till någon av de andra lite större städerna längs kusten, och det är även lätt att ta en promenad till närliggande byar som omväxling.

Städer och byar på Kreta

Agios

Letar du efter en typisk grekisk småstad dit massturismen ännu inte har hunnit få sitt fäste, en lite mindre stad som fortfarande känns harmonisk, spännande och med mycket charm? Då borde du verkligen vända blicken mot Agios Nikolaos på Kreta. Just Agios Nikolaos har kvar mycket av sin gemytliga atmosfär, och det här är staden du väljer om du inte vill åka till en typiskt turistanpassad grekisk stad. Här hittar man ett sådant typiskt grekiskt vardagsliv som man förväntar sig och många grekiska byggnader och tavernor. Så om du vill lära känna det grekiska livet ordentligt kan vi verkligen tipsa om att åka till Agios Nikolaos. Staden kallas faktiskt ofta för Kretas hjärta.

Slottet i Agios Nikolaos

Kristallklart och rent vatten

Den lilla staden ligger belägen vid Mirabellobukten, där Medelhavet sveper in mot Kreta. Om du letar efter glasklart vatten så är det hit du skall leta dig. Vattnet här hör faktiskt till världens renaste. Badar gör man bäst vid Almirosstranden, som även är känd för att vara långgrund och mycket finkorning – dvs. perfekt för barnfamiljer! Annars ligger Agios Nikolaos bästa stränder lite utanför stadskärnan, men inte längre bort än att man kan ta den lokala bussen dit. Eller helt enkelt bara ta en promenad till stränderna.

Onsdagar är höjdpunkten om man vill festa

Stadskärnan är bygd runt hamnen och sötvattensjön, som sägs vara bottenlös. Då Agios Nikolaos är den perfekta småstaden är det så klart även lätt att hitta både enkla och mysiga restauranger, med fantastisk grekisk mat. Om du senare vill gå vidare finns det givetvis en rad barer och några discon, som faktiskt även de lokala ungdomarna ofta går till. På onsdagar brukar det vara marknad i staden, och då kommer även lokalbefolkning från närliggande byar och det brukar blir lite mer livat än övriga dagar. Marknaden är lite veckans höjdpunkt, och det kan vara både roligt och intressant att vandra runt och kika på de lokala varor som säljs.

Fram till 1870 var Agios Nikolaos en ruinstad från forntiden, ända till Italinerna upptäckte staden och byggde upp den på nytt, och därefter döpte den efter sjömännens skyddshelgon Agios Nikolaos. Det finns faktiskt även ett kloster i byn som är tillägnat just Agios Nikolaos.

Chania stad

Den näst största staden på Kreta heter Chania stad. Det är en gammal och fin stad med väldigt bra läge nära till havet. Staden har givits smeknamnet "Österns Venedig", just för att dess gamla stadsdel är bygd runt hamnen. Staden är fylld med mängder av små gränder, gamla hus och turkiska moskéer, samt omgiven av en gammal ringmur. Chania stad är verkligen någonting för dig som vill kombinera bad med storstadsliv, och kanske även har planer på att göra utflykter utanför stadsgränsen. Tiden juni-augusti är den bästa tiden om du vill njuta av solen, stranden och badet, annars är maj-september perfekt om man vill göra mindre utflykter, exempelvis klättra i närliggande berg och andra spännande saker.

En gammal stad med fin historia

Eftersom Chania är en mycket gammal stad, är det väldigt intressant att besöka dess äldre delar. Förutom historiska hus finns här också flertalet fina museer, såsom Arkeologiska museet och Folkloremuseet. En bit utanför staden finns det även flera berömda platser. Knossos ligger t.ex. 3 timmar bort, och på 2 timmars avstånd hittar man Samariaravinen. Men tänkt på att vandra genom ravinen tar mycket längre tid än vad man tror, och man får kallt räkna med 6-7 timmar totalt - men det är en väldigt trevlig upplevelse som värd både tiden och pengarna! Det går dagligen bussar från Chania.

Gränder i Chania stad

Maten är en upplevelse

I matväg är Chania givetvis en bra stad med stort utbud, man hittar helt enkelt det mesta. Och då inte bara Grekisk mat, utan även internationella rätter. I Gamla stan kan man till exempel även njuta av en måltid under bar himmel i en gammal ruin, en riktigt spektakulär upplevelse. Vid hamnen finns mestadel av utelivet i Chania. Det finns barer och diskotek för de flestas smaker, allt från lite vildare dansställen till lugnare barer.

Hersonissos

Om du är intresserad av fina stränder och vackra omgivningar är Hersonissos verkligen staden för dig. Hersonissos är en mycket gammal stad, som sträcker sig så långt tillbaka som 300 år f.kr., och som så många andra Grekiska städer är den uppbyggd runt en hamn. Egentligen skulle man kunna säga att Hersonissos är som två separata resemål.

På högsäsongen, under sommaren, är det en riktig nöjesmetropol med ett sprudlande nattliv som inte lugnar ner sig förrän småtimmarna. Men resten av året är tempot betydligt lugnare, och medelåldern också ganska mycket högre. Från att vara en livlig stad med mycket fester blir Hersonissos en lugn by under resterande del av året.

Hersonissos vackra landskap

Flera fina stränder

Hersonissos ligger ett par mil öster om Heraklion. I staden finns det flera mindra stränder, till största del ganska grovkorniga men vattnet är kristallklart. De populäraste stränderna ligger dock strax utanför staden, med vid stränderna finns det ändå gott om tavernor och restauranger. Även om det är festligt under sommaren är det ändå relativt lätt att få lite lugn och ro. Bara en liten bit från staden finns det flera betydligt lugnare bergsbyar, den så kallade "Gamla stan", som är väldigt lätt att ta sig till, kan man till exempel äta en god middag i lugn och ro. Just till Hersonissos kommer inte överdrivet många svenskar, däremot är det ett väldigt populärt turistmål för holländare och irländare, av någon anledning.

Ingen riktig shoppingstad

Som shoppingstad är dock inte Hersonissos särskilt bra, däremot ligger öns huvudstad Heraklion endast 3 mil från Hersonissos, och dit kan man åka lätt med den lokala bussen eller bara hyra en bil. Men i Hersonissos har man ändå nära till det mesta, om du så vill äta, bada eller helt enkelt bara vandra runt i omgivningarna.

Balí

Balí är en av Kretas minsta badorter. Den lilla fiskebyn Balí är belägen i en bukt på Kretas norra sida, mellan Heraklion och Rethymnon. För bara några år sedan var byn en helt undangömd pärla, och väldigt få turister hade hittat hit. Men nu förtiden har det lilla samhället dragit på sig flera stammisar, och många turister återvänder år efter år. Det är lätt att förstå varför, eftersom Balí verkligen är en charmig liten ort. Typiskt grekiska hus som klättar sig upp längs bergsluttningarna, och en liten hamn i centrum av staden.

Många söta krypin längs gatorna

Trots att Balí inte är en särskilt stor ort finns det ändå gott om små söta butiker, restauranger och tavernor. Det finns till och med ett diskotek, så ingenting saknas utom möjligen den där storstadspulsen. Men det är ändå för bad och vatten som Balé är mest känd. Här finns gott om fisk, och vattnet är kristallklart, vilket gör det perfekt för dykning eller snorkling. Apropå det, när det kommer till stränder så har Balí i huvudsak fyra stycken, vardera med sin egen personlighet.

Om man har en försmak för det lilla och det enkla, men ändå är ute efter större städer, så kan man använda Balí som central punkt och sedan göra dags- eller flerdags-utflykter till andra ställen. Till exempel Rethymnon, som det är ungefär 35 kilometer till. Och om man är intresserad av arkeologi så ligger Knossos bara 40 kilometer från Balí. Många greklandsresenärer brukar se på Balí som en Kretas pärla, och det kan vi mycket väl hålla med om.

Agia Marina

På samma bredgrad som Nordafrika ligger Kretas Chaniakust, på den nordvästra sidan. Chaniakusten är känd för sina fantastiska stränder, och hit kommer turister för att framför allt bada men även för att utöva vattensporter. Stranden har en väldigt egen karaktär, och skiftar i färg och i humör från dag till dag. Ibland är vattnet långgrunt, ibland djupare och lite vildare.

Omtyckt badort för barnfamiljer

Agia Marina är en av de orter som finns lokaliserad vid kusten, och det är en väldigt omtyckt badort. I Agia Marina är det alltid nära till stranden för den som är sugen på att bada, men man behöver inte heller åka långt bort för att kunna njuta av shopping eller nattliv. Bara ett par kilometer därifrån ligger Chania stad, som är Kretas näst största stad. Man kan gå eller ta en taxi, och sedan äta gott eller uppleva de arkeologiska lämningar som finns där. Avståndet till Chania stad gör den perfekt för dagsutflykter.

Till Agia Marina söker sig mest barnfamiljer, eller par som helt enkelt bara vill ha en lugn semester. Men på grund av det ganska stora utbudet när det gäller vattenaktiviteter kommer även andra människor. Man kan till exempel åka på dykturer och uppleva gamla skeppsvrak, eller om man har tur kan man se både bläckfiskar och havsköldpaddor. Man kan även testa på fallskärmsflygning eller att cykla mountainbike, vilket är perfekt sätt att på egen hand utforska området.

Missa inte stranden i soluppgången

Annars är det härligt att helt enkelt bara ta en lång morgonpromenad längst stranden också, vilket man kan göra när man själv tycker. Och kanske avsluta med ett härligt morgondopp i det svalkande vattnet. Runt Agia Marina finns det även flera stora oliv- och apelsinodlingar, vilket gör landskapet otroligt vackert och intressant att gå runt i. Det bjuder in till väldigt fina semesterfoton! Många som har varit i Agia Marina brukar återkomma, och många har till och med blivit vänner med lokalbefolkningen.

Andra utflykter i närheten

Ett land som inte ligger jättelångt från Kreta är Egypten, det finns möjlighet att ta båten från Kreta till t.ex. Alexandria. Från Alexandria är det sedan inte långt till Kairo där man får tillgång till världsklassiga resmål som t.ex. Pyramiderna i Giza och den mytomspunna Sfinxen. Hos Ferries.gr kan man kolla upp biljetter och se vilka avgångar som finns.

Tidszon och tidsskillnad Kreta

Om du undrar vad klockan är på Kreta eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Kreta, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är på Kreta, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Kreta.

Karta och hotell på Kreta

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Kreta där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Kreta så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Kreta.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKarpathosKosLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat