Aten i Grekland

Aten kallas ibland världens modernaste antika stad, och är Greklands huvudstad och även landets största stad med sina 4,2 miljoner invånare. Efter OS som Aten var värd för 2004 fick staden en rejäl uppfräschning, så förutom dess historiska värde är den numer en modern stad. Sedan 2004 har det byggts både moderna motorvägar och nya tunnelbanelinjer, den gamla oron för överbefolkning och luftförorening finns inte längre.

Aten är dock mest känd för sin historia, och redan 6000 år f.Kr. bosatte sig här de första människorna i området. År 430 f.Kr.hade Aten sedan runt 250 000 invånare, de flesta var dock slavar. Redan vid 7 års ålder fick pojkarna i Aten gå till skolan, där de lärde sig att både läsa och skriva, flickor däremot fick lov att lära sig av sina föräldrar.

Fantastiska sevärdheter

I Aten finns det givetvis gott om sevärdheter, och en av de kändaste är templet Parthenon som ligger på Akropolis klippa. Det byggdes mellan 447 f.Kr. och 433 f.Kr., till Pallas Athenas ära. Pallas Athena är en gudinna inom den grekiska mytologin. Vill man få en ordentlig blick över Aten så kan man bestiga Lykabettos, vilket är Atens högsta berg med sina 277 meter. Det går att antingen gå upp dit eller bara ta den smidiga bergsbanan. Annars rekommenderas ett titt på den gamla Olympiastadion som ligger mitt i Aten, 1896 hölls nämligen de första moderna OS-spelen här. Olympiastadion är en mycket vacker marmoranläggning.

Aten har högsäsong året om, och det är en väldigt trevlig stad att promenera och strosa runt i. Om du åker till Aten för att shoppa så ligger många av de mest populära shoppingplatserna centralt. Runt Syntagmaplatsen hittar man allt från mat till märkeskläder, hit väljer många att gå. Men minst lika bra är marknadsgatan Monastiraki, där man också hittar lite av varje.

Parthenon på Akropolis klippa

Promenera eller åk kollektivt

Förutom att promenera till de olika shoppingdistrikten och sevärdheterna så är det absolut lättaste och billigaste att åka tunnelbana, dock är taxi inte heller särskilt dyrt. Det går även att åka spårvagn om man vill, till t.ex. Atens Riviera där man kan bada dagen lång. Aten är helt enkelt en perfekt stad för alla, vare sig du har ett shoppingbehov eller bara vill sola och bada.

När du flyger till Aten landar du på Eleftherios Venizelos Internationella Flygplats, den ligger ca. 45 minuters bilfärd från staden.

Tidszon och tidsskillnad Aten

Om du undrar vad klockan är i Aten eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Aten, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är i Aten, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Aten.

Karta och hotell i Aten

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Aten där du enkelt kan kolla runt i staden, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell i Aten så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell i Aten.

Artiklar om öar i Grekland

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om andra städer i Grekland

PargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat