Resmål/Grekland /Öar /Karpathos

Karpathos - En grekamerikansk ö

Karpathos är en ö belägen i det Kretiska havet, mellan Rhodos och Kreta. Ön är ca. 330 kvadratkilometer stor, och den näst största ön i ögruppen Tolvöarna. Stadiga greklandsturister brukar tycka om ön, då den både har en fantastisk natur och är billigare än de flesta andra Grekiska semesterorter. Ön är liten rent befolkningsmässigt, med sina drygt 3 000 invånare. Detta gör att ön lunkar på i ett behagligt tempo, vilket är perfekt om man som storstadsbo vill ta det lite lugnt och vila upp sig.

Många grekamerikaner i nöjeslivet

Många av barerna och restaurangerna drivs av "grekamerikaner" som bott många år i Amerika, men som nu är tillbaka i Grekland. Dessa har ofta förstått hur viktigt det är med god service, och de flesta pratar även god engelska - fast utan att ön har förlorat den typiska "grekiska" stämningen. Karpathos är fortfarande en traditionell grekisk ö, fast med en del moderna inslag.

Men öns största tillgång är nog ändå att den saknar den turismhysteri, som så lätt annars hittas i Grekland. Förutom att äta typiskt grekisk mat eller ta en iskall drink i den varma solen är badmöjligheterna i Karpathos stora. Den populäraste stranden är den i huvudorten Pigadia, som är en 4 kilometer lång strand. Men det är även här som de flesta turister vistas. Andra stränder som håller hög klass är de runt och i Amopi, där många väljer att bo för att slippa den största delen av turismen, men ändå ha nära till huvudorten Pigadia.

Ön Karpathos i Grekland

Bergsbyn Olympos är en höjdpunkt

Karpathos har utöver bad och fantastisk natur dock inte så många sevärdheter. Men det finns ändå höjdpunkter, den klart intressantaste är bergsbyn Olympos från 700-talet, som med sitt något dramatiska läge är ett intressant resemål. Länge var byn helt isolerad från omvärlden, på grund av rädslan för pirater, vilket har lett till att byn har kvar en ålderdomlig dialekt samt en hel del gammal kultur och äldre seder. Här ser man ofta kvinnor med folkdräkter som är helt opåverkade av samtidens modernitet. Olympos är mer eller mindre som ett levande museum skulle man kunna säga, hit har många etnologer vallfärdat för att studera språkbruket och konstverken.

Ovanför byn ligger ett par väderkvarnar, och bakom dem ett berg som sluttar rakt ner i havet. Att åka till Karpathos är inte särskilt dyrt, och det går att hitta paketresor för 2000 kr, kom även ihåg att varje årstid har sin fördel.

Tidszon och tidsskillnad Karpathos

Om du undrar vad klockan är på Karpathos eller vilken tidsskillnad det är mellan den plats du befinner dig på och Karpathos, så kan du spana in vår andra sajt Vadärklockan.se. Där kan du alltid hitta vad klockan är på Karpathos, vilken tidszon det är och vilken tidsskillnad det är just nu mellan dig och Karpathos.

Karta och hotell på Karpathos

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Karpathos där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Karpathos så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Karpathos.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKosKretaLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat