Underbara gröna Lefkas

Lefkas är en alldeles underbar och sprudlande grön ö som ligger strax utanför Greklands västkust. Lefkas ligger faktiskt så pass nära det grekiska fastlandet att man faktiskt kan promenera eller ta bilen via en lång gångbana och en flytande bro som förbinder ön med fastlandet. Med andra ord är det knappt så att man bör kalla Lefkas för en egen ö! Öns namn betyder vitt och kommer från det faktum att ön har många vita klippor.

Agios Nikitas på Lefkas

På Lefkas västkust ligger den lilla pittoreska byn Agios Nikitas, som från början varr en fiskeby men som har utvecklats till ett riktigt semesterparadis. Få ställen i världen är så kända för sina stränder än Agios Nikitas. Ett vidsträckt hav och långa stränder är dom som möter byns besökare. Agios Nikitas är byggt runt en liten hamn, som så många andra småstäder på de grekiska öarna. Detta vittnar om byns historia som fiskarby. Stadens centrum är litet, men har det mesta man behöver i form av restauranger och affärer.

En strand för varje smak

Mitt i centrum finns en liten strand, men det känns nästan onödigt att bada här när det finns mycket finare stränder en liten bit utanför centrum. Det är oftast gångavstånd, eller så tar man enkelt någon av båtarna som åker skytteltrafik mellan stränderna hela dagarna. Den mest populära stranden heter Milos-stranden, och ligger ca. 20 minuter från Agios Nikitas centrum. Det är en bra och mycket barnvänlig strand som passar de allra flesta.

Är man däremot intresserad av vattensport bör se till att komma till Vassiliki Beach, som är väldigt omtyckt av bland annat surfare. Dit tar man sig dock inte till fots, utan det är lättast att helt enkelt hyra en bil. Att hyra en bil är faktiskt ett ganska bra alternativ, då många av de större och bättre stränderna ligger en bit från byn, och det kan vara lite av ett projekt att ta sig dit.

Windsurfing vid Vassiliki Beach

Fina byar i närområdet

I närheten av Agios Nikitas ligger de två små byarna Karia och Englouvi, vilka passar utmärkt att göra dagsutflykter till. Byarna har mycket välkända lokala viner, som passar väldigt bra att dricka i solnedgången efter en heldags badande i havet. Båda byarna har dessutom väldigt trevliga restauranger som man kan prova på som omväxling till Agios Nikitas minst lika trevliga restauranger.

På västkusten finns det även fyra större städer som man kan passa på att besöka. Dessa är Gialos, Kalamitsi, Kathisma och Porto Katsiki - varav den sista som är den mest spektakulära, med tanke på sina vita klippor. Just på västkusten är det mer grovkornig sand, men vattnet är klart och salt och faktiskt bättre än på de flesta andra ställen i Grekland.

Turistorten Nidri på Lefkas

Lefkas kanske populäraste turistmål är Nidri, vilket även är öns mest utvecklade turistort. Nidri ligger till skillnad mot Agios Nikitas på den östra sidan av ön. Nidri är en stad med många möjligheter, där man kan göra allting i sin egen takt. Man kan ha staden som centrum när man gör egna utflykter till de närliggande öarna, eller besöker grannbyar eller öns huvudstad Lefkas stad. Men man kan alltid också bada i närhet till byn, där det finns flera stränder med rundslipad småsten och kristallklart vatten.

Liten men mysig ort

Nidri har bara så få som 600 invånare, men under högsäsong växer det till runt 8000 då många semesterarbetare kommer till orten. Men trots detta håller byn ändå på sin avslappnade stämning, mycket tack vare den trevliga lokalbefolkningen. Nidri är en välutvecklad turistort i den mån att det finns flera växlingskontor, och standarden är mycket hög. Byn präglas av en huvudgata med många restauranger och tavernor, där färsk fisk är en mycket uppskattad handelsvara. Här kan man äta gott och avnjuta öns egna vin Vertzamo.

Den lokala stranden i Nidri

Perfekt som bas för utflykter

Nidris läge är som sagt perfekt som bas ifall man vill göra egna utflykter. Det finns en hel radda av kringliggande öar, som man kan ta sig till antingen med utflyktsbåt eller så kan man hyra en egen båt. Det är ett väldigt trevligt sätt att utforska kusten på, men det brukar vara väldigt populärt så ibland kan det vara svårt att hitta en båt att hyra.

Ön Meganissi i närheten är en populär ö att ta sig till, men annars är det även lätt att ta sig till välkända Korfu. Eftersom Lefkas inte är en så särskilt stor ö, kan det vara minst lika spännande att göra utflykter på ön. Lättast är då att hyra en egen bil, men lokalbuss går även till de större städerna. Vägarna på Nidri är dock ganska små och krokiga, och man måste t.ex. tuta när man kör igenom en tunnel så att man gör andra trafikanter uppmärksamma. Det är dock inte särskilt mycket bilar på vägarna, men man bör ändå vara försiktig. Det finns mycket grönska på ön, och det är en riktigt upplevelse att ta sig upp till öns bergsbyar.

Klent nattliv, men det går att ha kul

Nattlivet på Nidri är litet, men det finns. I byn finns två diskotek och en pub med rockinriktning. Många av turisterna väljer dock att sitta kvar på uteserveringarna efter middagen, och kanske ta sig en drink medan solen går ner.

Karta och hotell på Lefkas

Klicka här för att se en användarvänlig karta över Lefkas där du enkelt kan kolla runt på ön, den fungerar bra både på mobilen och på datorn. Om du även är ute efter hotell på Lefkas så har vi en jättebra karta som även visar lediga hotell som du kan hitta här: hotell på Lefkas.

Artiklar om Andra grekiska öar

KalymnosKarpathosKosKretaLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki

Andra artiklar om Grekland

Greklands klimat