Resmål/Grekland/Klimatet i Grekland

Klimatet i Grekland

Det finns en anledning till varför Grekland är ett sådant populärt land när det gäller svenskar och deras semester. Av årets 365 dagar har Grekland 300 soldagar, och oavsett var i Grekland man befinner sig så är det aldrig långt till havet. Grekland består av ett fastland och tusentals mindre öar med riktigt medelhavsväder.

Fantastiska omgivningar

Grekland är berömt för sina vackra stränder, och många av öarna är även härligt gröna, som små oaser. Dock finns det även mycket berg i landet, och tre fjärdedelar av fastlandet består faktiskt av just berg. Greklands öar är egentligen toppen av en bergskedja som en gång i tiden satt ihop med fastlandet. Den största nutida bergskedjan i Grekland heter Pindosbergen, och är 160 kilometer lång. Högsta berget är Olympen på hela 2 985 meter. På de högre topparna i norr kan snö och is vara vanligt. Vulkanutbrott förekommer också, även om det inte är särskilt vanligt. Då och då inträffar det även jordbävningar i Grekland.

Olympen i Grekland

Torrt och varmt

Vanligtvis är vädret i Grekland väldigt torrt och varmt, vilket är någonting som har lett till att många växter har evolverat till att klara detta klimat. Det torra klimatet har dock på senare år orsakat en del problem för lokalbefolkningen, då stora bränder stundvis har brutit ut. Det torra klimatet har även gjort att lokalbefolkningen har anpassat sig, och helt enkelt odlar det som går att odla, framför allt är olivträd och fruktodlingar mycket vanliga. Även kryddor såsom timjan, salvia och oregano växer helt fritt i landet.

Ett fantastiskt djurliv

Klimatet har även påverkat djuren, och det finns faktiskt djur på Grekland som bara finns där och ingen annanstans. Ett sådant djur är agrimigeten, som kan hittas på Kreta. Det finns även mer otillgängliga delar av Grekland, där djurlivet fullkomligt blomstrar, och där man kan hitta så annorlunda djur som vildsvin, björnar och getter. Det finns även ett skogsreservat dit fågelskådare brukar bege sig för att titta på de över 350 olika fågelarterna som finns i Grekland.

Artiklar om öar i Grekland

KalymnosKarpathosKosKretaLefkasLesbosRhodosSamosSkiathosSkopelosSymiTilos

Artiklar om städer i Grekland

AtenPargaThessaloniki